Region Murcji większość turystów tylko mija, jadąc z Katalonii do Andaluzji lub z powrotem. Jest to natomiast miejsce niesamowite, posiadające piękne plaże, rozwiniętą agroturystykę, szlaki winne i wiele ciekawych, regionalnych potraw, których jedzenie, jest tu pewnym rytuałem. Mimo tego, że region nigdy nie należał do bogatszych, Murcjanie są bardzo dumni z przynależności do niego i do ich dziedzictwa kulinarnego. Murcja dzięki ciepłemu klimatowi, który bardzo sprzyja uprawie rolnictwa jest obszarem, który produkuje 20 % całego hiszpańskiego eksportu owoców i warzyw, które często możemy spotkać w supermarketach w Polsce. Właśnie stąd pochodzi powiedzenie, że Murcja jest „Ogrodem Europy” lub zielonym miastem. Jest to świetne miejsce dla wegetarian, ponieważ mieszkańcy są mistrzami w wykorzystywaniu roślinnych darów natury.
Dobrym przykładem jest tu Zarangollo, sałatka murcjańska czy związane z okresem Wielkanocnym „Paparajotes”, liście drzew cytrynowych obtaczane w cieście podobnym do racuchów, smażone na oliwie z oliwek a na końcu posypywane cukrem i cynamonem. Murcjanie są bardzo przywiązani do rolnictwa i wcale się tego nie wstydzą.
Możemy się o tym przekonać odwiedzając niezwykle korową fiestę o nazwie „Bando de la Huerta” – co w wolnym tłumaczeniu znaczy zespół z pola(Huerta-dosłownie ogród, używane często jak określenie pola, gospodarstwo rolne). To jedno z najważniejszych świąt w regionie, podczas którego, można spróbować w powstających na ten czas “barracas”, lokalnych, wiejskich potraw, jest również parada huertanos(z hiszp. rolników).
Mieszkańcy w lokalnych strojach tańczą, piją lokalne wino i bawią się do białego rana.
Obok produktów rolniczych znajdziemy dość dobre wina z winnic w pobliżu Bullas, Yecla, Jumilla i doliny Ricote a także świetną oliwę z oliwek w pobliżu Moratalla. Jedna z najlepszych odmian ryżu produkuje się właśnie tutaj tzw. Arroz de Calasparra.
Region Murcji posiada 9 produktów tradycyjnych produkowane w 4 różnych subregionach. Najbardziej znane to między innymi: Wino z Bullas (Bullas to obszar gdzie tradycja winiarska sięga 1849 roku),“Melón de Torre Pacheco-Murcia” (melony z subregionu Torre Pacheco),”Pimentón de Murcia” ( słodka papryka murcjańska, rodzaj papryki, który występuje głównie w tym regionie) czy “Queso de Murcia” i “Queso de Murcia al. vino”( to sery młode, z których słynie region, queso en vino, jest serem, które zamaczane jest w winie, dzięki czemu ma kolor ciemno- bordowy i ma trochę winny posmak)
Hiszpanie powiadają, że tubylcy jedzą tylko same warzywa zgodnie z przytoczonym wcześniej powiedzeniem, lecz nie jest to na szczęście prawda, czego dowiecie się w jednym z przyszłych postów.