
Chorizo a la sidra
2017-05-30 08:26:33

Jeden z kulinarnych symboli Asturii. Proste połączenie orzeźwiającego cydru z kiełbaskami chorizo, które podaje się w wielu barach jako tapas. Potrawę możemy odnaleźć nie tylko w regionie ale i całej Hiszpanii.
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Składniki dla 4 osób
- 8 świeżych kiełbasek chorizo (małe) (około 250g)
- 1 butelka cydru naturalnego 0,7 l (nie słodki, powinien być kwaśny)
- 1-2 liście laurowe
Przepis
- Robimy po kilka - kilkanaście dziurek w chorizo przekuwając widelcem lub wykałaczką.
- Wkładamy kiełbaski do małego rondelka z liściem laurowym i przykrywamy cydrem.
- Ogień ustawiamy na wysoki, aż do momentu gdy zacznie się gotować.
- Gdy tylko zacznie wrzeć, dalej gotujemy ale już na mniejszym ogniu prze około pół godziny.
- Serwujemy usuwając liście laurowe, krojąc chorizo w plastry, kładąc na talerzy i polewając sosem z cydru.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/