Hiszpańskie Smaki

Przepis na Chorizo al Sidra

Chorizo a la sidra
Jeden z kulinarnych symboli Asturii. Proste połączenie orzeźwiającego cydru z kiełbaskami chorizo, które podaje się w wielu barach jako tapas. Potrawę możemy odnaleźć nie tylko w regionie ale i całej Hiszpanii.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Składniki dla 4 osób
  1. 8 świeżych kiełbasek chorizo (małe) (około 250g)
  2. 1 butelka cydru naturalnego 0,7 l (nie słodki, powinien być kwaśny)
  3. 1-2 liście laurowe
Przepis
  1. Robimy po kilka - kilkanaście dziurek w chorizo przekuwając widelcem lub wykałaczką.
  2. Wkładamy kiełbaski do małego rondelka z liściem laurowym i przykrywamy cydrem.
  3. Ogień ustawiamy na wysoki, aż do momentu gdy zacznie się gotować.
  4. Gdy tylko zacznie wrzeć, dalej gotujemy ale już na mniejszym ogniu prze około pół godziny.
  5. Serwujemy usuwając liście laurowe, krojąc chorizo w plastry, kładąc na talerzy i polewając sosem z cydru.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.