Hiszpańskie Smaki

Przepis na Croquetas de jamón serrano

Croquetas de jamón serrano
Croquetas znajdziemy praktycznie w każdym barze i restauracji w Hiszpanii. Serwowane są najczęściej jako tapas, czyli małe "przystawki" podawane wraz z piwem. Zgodnie z przekazami historycznymi, pierwszą wersję tej potrawy przygotował francuski kucharz Antonin Cáreme w 1817 roku na bankiecie na cześć pary królewskiej Anglii i księcia Rosji Mikołaja. Był on zwany królem kucharzy i szefem królów. Bazą croquetas były jednak ziemniaki i brak w nich było beszamelu czy jajek. W Hiszpanii potrawa ta ewoulowała i powoli zaprzyjaźniała się z hiszpanami przez jeszcze blisko sto lat. Do początku XX wieku była już ogromnie poplarną na terenie całego kraju.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  2. 2 łyżki mąki
  3. 1/4 litra mleka
  4. 1 jajko
  5. 100 g bułki tartej
  6. gałka muszkatołowa
  7. 150 g szynki Serrano
  8. sól
  9. olej do smażenia
Przygotowanie
  1. Szynkę Serrano kroimy na drobną kostkę około 0,5 centymetrową.
  2. Wlewamy oliwę na patelnię i włączamy ogień.
  3. Rozgrzewamy oliwę i ściągamy z ognia. Niezwłocznie dodajemy mąki i mieszamy intensywnie, aż zasmażka będzie gotowa.
  4. Zasmażkę stawiamy na średnim ogniu i powoli (najlepiej łyżką) dolewamy mleka. Cały czas mieszamy aż do otrzymania jednolitej konstystencji.
  5. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej, szynkę serrano i sól dalej mieszając, aż do zgęstnienia.
  6. Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją do głębszej miski i odstawiamy do ochłodzenia.
  7. Ubijamy lekko jajka.
  8. Z masy formujemy rulon o średnicy około 3 centymetrów a następnie tniemy na równe części. (Uwaga, można też formować kulki! )
  9. Krokiety zanurzamy w ubitym jajku.
  10. Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  11. Na głębkokiej patelni lub w rondlu wlewamy dużą ilość oleju. Podgrzewamy.
  12. Wkładamy sotrożnie po kolei wszyskie krokiety.
  13. Gdy będą miały złoty kolor są gotowe do wyciągnięcia i odsączenia na papierze.
  14. Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche!
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.