
Croquetas de jamón serrano
2017-01-31 17:41:27

Croquetas znajdziemy praktycznie w każdym barze i restauracji w Hiszpanii. Serwowane są najczęściej jako tapas, czyli małe "przystawki" podawane wraz z piwem. Zgodnie z przekazami historycznymi, pierwszą wersję tej potrawy przygotował francuski kucharz Antonin Cáreme w 1817 roku na bankiecie na cześć pary królewskiej Anglii i księcia Rosji Mikołaja. Był on zwany królem kucharzy i szefem królów. Bazą croquetas były jednak ziemniaki i brak w nich było beszamelu czy jajek. W Hiszpanii potrawa ta ewoulowała i powoli zaprzyjaźniała się z hiszpanami przez jeszcze blisko sto lat. Do początku XX wieku była już ogromnie poplarną na terenie całego kraju.
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki mąki
- 1/4 litra mleka
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- 150 g szynki Serrano
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Szynkę Serrano kroimy na drobną kostkę około 0,5 centymetrową.
- Wlewamy oliwę na patelnię i włączamy ogień.
- Rozgrzewamy oliwę i ściągamy z ognia. Niezwłocznie dodajemy mąki i mieszamy intensywnie, aż zasmażka będzie gotowa.
- Zasmażkę stawiamy na średnim ogniu i powoli (najlepiej łyżką) dolewamy mleka. Cały czas mieszamy aż do otrzymania jednolitej konstystencji.
- Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej, szynkę serrano i sól dalej mieszając, aż do zgęstnienia.
- Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją do głębszej miski i odstawiamy do ochłodzenia.
- Ubijamy lekko jajka.
- Z masy formujemy rulon o średnicy około 3 centymetrów a następnie tniemy na równe części. (Uwaga, można też formować kulki! )
- Krokiety zanurzamy w ubitym jajku.
- Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
- Na głębkokiej patelni lub w rondlu wlewamy dużą ilość oleju. Podgrzewamy.
- Wkładamy sotrożnie po kolei wszyskie krokiety.
- Gdy będą miały złoty kolor są gotowe do wyciągnięcia i odsączenia na papierze.
- Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche!
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/