Hiszpańskie Smaki

Przepis na Fabada asturiana

Fabada Asturiana
Fabada Asturiana, była potrawą, którą to pośród gór Kantabryjskich, pastwisk i lasów, mieszkańcy Asturii przygotowywali głównie zimą. Wg legendy ocaliła chrześcijańską Hiszpanię. Przed jedną z ważniejszych bitew, która decydowała o istnieniu chrześcijaństwa na półwyspie, muzułmańscy żołnierze zostali syto poczęstowni fabadą. Efekt uboczny sprawił tak jak w moim przypadku, że żołnierze poczuli się błogo i sennie. Właśnie w tej chwili zaatakowali ich chrzescianie i rozgromili pełnych i śpiących maurów, dzięki czemu rozpoczęła się dalsza rekonkwista chrześcijańska na południe.
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 osób
  1. 500 g fasoli
  2. 200 g chorizo
  3. 200 g kaszanki
  4. 200 g wędzonego boczku
  5. 200 g golonki wieprzowej
  6. 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  7. 2 szczypty szafranu
  8. 2 małe cebule
  9. 2 ząbki czosnku
  10. Sól
Przygotowanie
  1. Białą fasolę wkładamy do miski z wodą i pozostawiamy na noc. Do garnka wlewamy litr wody i wkładamy golonkę. Ją również pozostawiamy na noc.
  2. Boczek i chorizo kroimy w plastry i wrzucamy do wody z golonką. Cebulę oraz czosnek obieramy też wrzucamy.
  3. Ściągamy szumowinę, wytrącającą się z tłuszczu zawartego w mięsie.
  4. Wsypujemy namoczoną wcześniej fasolę.
  5. Następnie dodajemy łyżeczkę mielonej papryki oraz szafran. Na małym ogniu dusimy przez przynajmniej godzinę.
  6. Gdy fabada zredukuje się zbyt mocno, dodajemy wody.
  7. W zależności od rodzaju białej fasoli i ilosci czasu w którym była namaczana w wodzie, fasola osiągnie odpowiednią miękkosć w różnym czasie.. Możemy nakłóć jedną fasolę by sprawdzić jej miękkość.
  8. Gdy fasola będzie miękka, dodajemy kaszankę (najlepiej hiszpańska "morcilla", która jest znacznie słodsza i delikatna niż polska) i gotujemy przez kilka minut.
  9. Fabadę serwujemy w glinanych miskach lub głębokich talerzach. Najpierw wlewamy płynną część fabady a następnie kładziemy kawałki mięsa.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.