Fabada Asturiana
2017-01-28 13:36:41
Fabada Asturiana, była potrawą, którą to pośród gór Kantabryjskich, pastwisk i lasów, mieszkańcy Asturii przygotowywali głównie zimą. Wg legendy ocaliła chrześcijańską Hiszpanię. Przed jedną z ważniejszych bitew, która decydowała o istnieniu chrześcijaństwa na półwyspie, muzułmańscy żołnierze zostali syto poczęstowni fabadą. Efekt uboczny sprawił tak jak w moim przypadku, że żołnierze poczuli się błogo i sennie. Właśnie w tej chwili zaatakowali ich chrzescianie i rozgromili pełnych i śpiących maurów, dzięki czemu rozpoczęła się dalsza rekonkwista chrześcijańska na południe.
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 osób
- 500 g fasoli
- 200 g chorizo
- 200 g kaszanki
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g golonki wieprzowej
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 2 szczypty szafranu
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Sól
Przygotowanie
- Białą fasolę wkładamy do miski z wodą i pozostawiamy na noc. Do garnka wlewamy litr wody i wkładamy golonkę. Ją również pozostawiamy na noc.
- Boczek i chorizo kroimy w plastry i wrzucamy do wody z golonką. Cebulę oraz czosnek obieramy też wrzucamy.
- Ściągamy szumowinę, wytrącającą się z tłuszczu zawartego w mięsie.
- Wsypujemy namoczoną wcześniej fasolę.
- Następnie dodajemy łyżeczkę mielonej papryki oraz szafran. Na małym ogniu dusimy przez przynajmniej godzinę.
- Gdy fabada zredukuje się zbyt mocno, dodajemy wody.
- W zależności od rodzaju białej fasoli i ilosci czasu w którym była namaczana w wodzie, fasola osiągnie odpowiednią miękkosć w różnym czasie.. Możemy nakłóć jedną fasolę by sprawdzić jej miękkość.
- Gdy fasola będzie miękka, dodajemy kaszankę (najlepiej hiszpańska "morcilla", która jest znacznie słodsza i delikatna niż polska) i gotujemy przez kilka minut.
- Fabadę serwujemy w glinanych miskach lub głębokich talerzach. Najpierw wlewamy płynną część fabady a następnie kładziemy kawałki mięsa.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/