Hiszpańskie Smaki

Przepis na Gazpacho andaluzyjskie

Gazpacho andaluz - hiszpański (andaluzyjski) chłodnik z warzyw

Adrian Stojewski
Jeden z największych symboli Hiszpanii. Chłodnik pochodzący z Andaluzji, którego podwaliny powstały już w VIII wieku za czasów panowania Maurów w Al Andaluz. Za arabskim pochodzeniem gazpacho przemawia sama nazwa, którą tłumaczyć możemy jako “nasączony/rozmoczony chleb”, choć jego historia może sięgać nawet czasów Imperium Rzymskiego.
Sami Hiszpanie twierdzą z kolei, że chłodnik, który znamy dzisiaj, powstał w XIX wieku i jest zasługą chłopów i pasterzy. Ci, korzystając z suchego chleba, mieszali go z pomidorami, czosnkiem, solą, olejem i octem, a jeśli mieli je pod ręką, także innymi warzywami ( zwłaszcza ogórkami i papryką).
Początkowo składniki do gazpacho były rozdrabniane przy pomocy moździerza lub zwyczajnie krojone, przez co konsystencja chłodnika nie była jednorodna. Gładka, zemulgowana forma to zasługa ostatnich kilkudziesięciu lat.
Istota gazpacho tkwi w balansie pomiędzy lekką ostrością (cebula, czosnek), kwasowością (ocet jerez), słodyczą (dojrzałych pomidorów) i wyrazistością (sól). Smaki te wydobywa się m.in. dzięki porządnemu słodzeniu, w trakcie którego składniki mają czas się “przegryźć”.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Schłodzenie 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Soup
Kuchnia Andaluzja
Porcje 5 porcji

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 garnek

Składniki
  

Składniki dla 4 osób

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 szt czerwonej papryki
  • 1 szt ogórek mały/średni
  • 1 szt kromka czerstwego chleba
  • 1 szt mała cebula
  • 1 szt ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina Jerez
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
  • 1 szt sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wody opcjonalnie gazpacho zbyt gęste

Instrukcje
 

Przepis

  • Wykrawamy gniazdo nasienne papryki i szypułki pomidora.
  • Obieramy ogórka, czosnek, cebulę i wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kawałki (dla łatwiejszego zblendowania).
  • Warzywa wrzucamy do naczynia, np.kielicha blendera, po czym dodajemy kawałki chleba.
  • Zaczynamy miksować do czasu ich całkowitego rozdrobnienia.
  •  Następnie dodajemy sól, oliwę oraz ocet i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i octem do smaku.
  • Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody lub np. ogórka ( jednak pamiętaj, że intensywność smaku gazpacho zostanie obniżona i być może konieczne będzie ponowne doprawienie).
  • Wkładamy do lodówki na min 1 godzinę.
  • Serwując gazpacho możemy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę i polać oliwą z oliwek. Serwujemy schłodzone.
Słowo kluczowe andaluzja, chłodnik, Gazpacho, papryka, pomidory, warzywa, wege
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.