Gazpachos manchegos
2017-02-07 15:10:57
Gazpachos manchegos stworzyli pasterze z La Manczy, z bardzo prostych i otaczających ich produktów. Były to między innymi: dzikie ptactwo, kury i / lub ślimaki, paryka,cebula czy pomidory z dodatkiem wody i przypraw. Po przygotowaniu gazpachos, kładziono je na pieczone w ogniu podpłomyki, które w całości jedzono rękoma. Przez to mieszkańcy La Manczy powiadają, że gazpachos manchegos jada się wraz ze sztućcami 😉.
Prep Time
10 min
Cook Time
35 min
Total Time
45 min
Prep Time
10 min
Cook Time
35 min
Total Time
45 min
Składniki dla 4 osób
- - 350 g mięsa z królika,
- - 350 g mięsa z kurczaka
- - 1 cebula
- - 2 dojrzałe pomidory
- - 1 czerwona papryka
- - 3 ząbki czosnku
- - papryka słodka w proszku
- - posiekany majeranek i tymianek
- - liść laurowy,
- - szczypta gałki muszkatałowej
- - pieprz do smaku
- - sól do smaku
- - oliwa z oliwek
Składniki na podpłomyki
- - 300 g mąki żytniej
- - 200 ml wody
- - szczypta soli
Podpłomyki
- Łączymy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
- Rozwałkowujemy placek do grubości około 3 do 5 m.
- Nakłuwamy widelcem ciasto co kilka centymetrów.
- Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni.
- Ciasto jest gotowe ciągu kilku minut, dlatego musimy monitorować stan upieczenia do momentu zbrązowienia się ciasta.
Gazpacho
- Do garnka wlewamy oliwę z olwiek i pozostawiamy do rozgrzania na średnim ogdniu.
- Mięso pokrojone w kostki ok (1,5 - 2,5 cm) wrzucamy do garnka i solimy do smaku.
- Gdy mięso zaczyna się rumienić i jest obsmażone z każdej strony, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i czosnek.
- Smażymy przez kika minut a następnie dodajemy zblendowane pomidory i paprykę czerwoną w proszku.
- Dobrze mieszamy i po chwili dodajemy 2 litry wody, aby przykryć całość mięsa i warzyw.
- Doprawiamy przyprawami i na małym ogniu gotujemy przez conajmniej 20 minut.
- Podpłomyki łamiemy na małe kawłki i wkładamy do gazpacho.
- Gotujemy przez około 10 minut, aby zupa zgęstniała (dzięki dorzuconej macy i dzięki zredukowaniu ilości wody.
- Gazpachos podajemy na okrągłym podpłomyku. (Oczywiście podpłomyk możemy położyć na talerz)
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/