Hiszpańskie Smaki

Przepis na Gazpachos manchegos

Gazpachos manchegos
Gazpachos manchegos stworzyli pasterze z La Manczy, z bardzo prostych i otaczających ich produktów. Były to między innymi: dzikie ptactwo, kury i / lub ślimaki, paryka,cebula czy pomidory z dodatkiem wody i przypraw. Po przygotowaniu gazpachos, kładziono je na pieczone w ogniu podpłomyki, które w całości jedzono rękoma. Przez to mieszkańcy La Manczy powiadają, że gazpachos manchegos jada się wraz ze sztućcami 😉.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
35 min
Total Time
45 min
Prep Time
10 min
Cook Time
35 min
Total Time
45 min
Składniki dla 4 osób
  1. - 350 g mięsa z królika,
  2. - 350 g mięsa z kurczaka
  3. - 1 cebula
  4. - 2 dojrzałe pomidory
  5. - 1 czerwona papryka
  6. - 3 ząbki czosnku
  7. - papryka słodka w proszku
  8. - posiekany majeranek i tymianek
  9. - liść laurowy,
  10. - szczypta gałki muszkatałowej
  11. - pieprz do smaku
  12. - sól do smaku
  13. - oliwa z oliwek
Składniki na podpłomyki
  1. - 300 g mąki żytniej
  2. - 200 ml wody
  3. - szczypta soli
Podpłomyki
  1. Łączymy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  2. Rozwałkowujemy placek do grubości około 3 do 5 m.
  3. Nakłuwamy widelcem ciasto co kilka centymetrów.
  4. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Ciasto jest gotowe ciągu kilku minut, dlatego musimy monitorować stan upieczenia do momentu zbrązowienia się ciasta.
Gazpacho
  1. Do garnka wlewamy oliwę z olwiek i pozostawiamy do rozgrzania na średnim ogdniu.
  2. Mięso pokrojone w kostki ok (1,5 - 2,5 cm) wrzucamy do garnka i solimy do smaku.
  3. Gdy mięso zaczyna się rumienić i jest obsmażone z każdej strony, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i czosnek.
  4. Smażymy przez kika minut a następnie dodajemy zblendowane pomidory i paprykę czerwoną w proszku.
  5. Dobrze mieszamy i po chwili dodajemy 2 litry wody, aby przykryć całość mięsa i warzyw.
  6. Doprawiamy przyprawami i na małym ogniu gotujemy przez conajmniej 20 minut.
  7. Podpłomyki łamiemy na małe kawłki i wkładamy do gazpacho.
  8. Gotujemy przez około 10 minut, aby zupa zgęstniała (dzięki dorzuconej macy i dzięki zredukowaniu ilości wody.
  9. Gazpachos podajemy na okrągłym podpłomyku. (Oczywiście podpłomyk możemy położyć na talerz)
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.