
Lombarda navideña
Adrian StojewskiCzerwona kapusta pieczona z jabłkami, kasztanami jadalnymi, pomarańczą i cynamonem. Potrawa ta jest nieodłączną częścią Wigilii Bożego Narodzenia w Madrycie, Kastylii La Manczy a także w Kastylii Leon. Ta wersja zdecydowanie wywarła na mnie większe wrażenie, niż bardziej popularna lombarda z ziemniakami, dzięki świątecznemu aromatowi nadanemu przez cynamon, skórkę z pomarańczy i odrobinę goździków 🙂
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Składniki
Składniki dla 4 osób
- 1 szt mała czerwona kapusta
- 1 szt pomarańcza
- 1 szt laska cynamonu
- 4 szt goździki
- 1 szt duże zielone jabłko
- 30 g cukru trzcinowego
- 150 g gotowanych i obranych kasztanów opcjonalnie
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki octu z sherry
- Oliwa z oliwek extra virgen
- Sól i pieprz
Instrukcje
Przepis
- Usuwamy z kapusty wierzchnie uszkodzone liście i szatkujemy ją w paski. Głąb odrzucamy.
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a z pomarańczy wyciskamy sok, zachowując skórkę.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i lekko prażymy cynamon z goździkami oraz skórką pomarańczową (najlepiej posiekaną w kostkę). Opcjonalnie dodajemy teraz kasztany jadalne obrane ze skóry.
- Kiedy uwolnią swój aromat, wrzucamy czerwoną kapustę, pokrojone jabłko, całość dobrze mieszając.
- Dodajemy cukier trzcinowy, po czym wlewamy ocet, wino i sok.
- Uzupełniamy szklanką wody i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut , mieszając od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła.
- Gdy czerwona kapusta będzie dobrze ugotowana, możemy dodać rodzynki i prażone orzechy pinii, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Serwujemy na talerzu jako oddzielna potrawa wigilijna lub podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa czy ryb.