Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Lombarda navideña

Lombarda navideña

Adrian Stojewski
Czerwona kapusta pieczona z jabłkami, kasztanami jadalnymi, pomarańczą i cynamonem. Potrawa ta jest nieodłączną częścią Wigilii Bożego Narodzenia w Madrycie, Kastylii La Manczy a także w Kastylii Leon. Ta wersja zdecydowanie wywarła na mnie większe wrażenie, niż bardziej popularna lombarda z ziemniakami, dzięki świątecznemu aromatowi nadanemu przez cynamon, skórkę z pomarańczy i odrobinę goździków 🙂
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Ingredients
  

Składniki dla 4 osób

  • 1 szt mała czerwona kapusta
  • 1 szt pomarańcza
  • 1 szt laska cynamonu
  • 4 szt goździki
  • 1 szt duże zielone jabłko
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 150 g gotowanych i obranych kasztanów opcjonalnie
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 2 łyżki octu z sherry
  • Oliwa z oliwek extra virgen
  • Sól i pieprz

Instructions
 

Przepis

  • Usuwamy z kapusty wierzchnie uszkodzone liście i szatkujemy ją w paski. Głąb odrzucamy.
  • Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a z pomarańczy wyciskamy sok, zachowując skórkę.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i lekko prażymy cynamon z goździkami oraz skórką pomarańczową (najlepiej posiekaną w kostkę). Opcjonalnie dodajemy teraz kasztany jadalne obrane ze skóry.
  • Kiedy uwolnią swój aromat, wrzucamy czerwoną kapustę, pokrojone jabłko, całość dobrze mieszając.
  • Dodajemy cukier trzcinowy, po czym wlewamy ocet, wino i sok.
  • Uzupełniamy szklanką wody i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut , mieszając od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła.
  • Gdy czerwona kapusta będzie dobrze ugotowana, możemy dodać rodzynki i prażone orzechy pinii, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  • Serwujemy na talerzu jako oddzielna potrawa wigilijna lub podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa czy ryb.
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »
Gambas al ajillo

Przepis na Gambas al ajillo

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą

Read More »