
Przepis na Mejillones al Cava
2016-12-20 13:29:05

Mejillones al Cava to proste i kultowe małże w cava, czyli hiszpańskim winie musującym. Potrawa występująca w różnych regionach Hiszpanii, lecz szczególnie znana i podawana jako jedna z potraw wigilijnych w Andaluzji.
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
- 1 kg małży
- 2 dymki
- 1/2 kg pomidorów obranych i bez pestek
- 1 zielona papryka
- 1 kieliszek cava (wina musującego)
- 3 liście laurowe
- 1 gałązka tymianku
- zielony i biały pieprz
- sól
- olej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Przepis
- Myjemy małże i odstawiamy na bok.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy trochę oliwy z oliwek.
- Następnie wrzucamy cebulę, liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki.
- Gdy cebula zacznie się złocić, dolewamy cavę, zwiększamy ogień i wkładamy małże.
- Gdy małże się otworzą wyciągamy je i odstawiamy.
- Reszta powstającego sosu powinna się redukować dalej.
- Doprawiamy pieprzem, dodajemy szafranu i po chwili wrzucamy małże z powrotem by je trochę ogrzać.
- Wykładamy na talerz posypując go posiekaną natką pietruszki.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/