Przepis na Mejillones al Cava – czyli małże w winie musującym

 

Przepis na Mejillones al Cava
Mejillones al Cava to proste i kultowe małże w cava, czyli hiszpańskim winie musującym. Potrawa występująca w różnych regionach Hiszpanii, lecz szczególnie znana i podawana jako jedna z potraw wigilijnych w Andaluzji.  
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 kg małży
  2. 2 dymki
  3. 1/2 kg pomidorów obranych i bez pestek
  4. 1 zielona papryka
  5. 1 kieliszek cava (wina musującego)
  6. 3 liście laurowe
  7. 1 gałązka tymianku
  8. zielony i biały pieprz
  9. sól
  10. olej
  11. 3 ząbki czosnku
  12. 1 łyżka posiekanej pietruszki
Przepis
  1. Myjemy małże i odstawiamy na bok.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy trochę oliwy z oliwek.
  4. Następnie wrzucamy cebulę, liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Gdy cebula zacznie się złocić, dolewamy cavę, zwiększamy ogień i wkładamy małże.
  6. Gdy małże się otworzą wyciągamy je i odstawiamy.
  7. Reszta powstającego sosu powinna się redukować dalej.
  8. Doprawiamy pieprzem, dodajemy szafranu i po chwili wrzucamy małże z powrotem by je trochę ogrzać.
  9. Wykładamy na talerz posypując go posiekaną natką pietruszki.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.