Przepis na All i pebre z węgorzem

Ilość porcji: 8

Przepis na All i pebre - gulasz z węgorzem z mokradeł Walencji

Charakterystyczne danie Walencji i okolic, jego pochodzenie leży w regionie Albufera, dziesięć kilometrów na południowy wschód od miasta Walencja. Albufera to nie tylko mokradła znane z uprawy ryżu na paellę, ale także jezioro, z którego od wieków wyławiano węgorze.

Nazwa potrawy oznacza czosnek i paprykę ostrą "pebrera", odnosząc się do sosu, który jest kluczowym składnikiem potrawy. Inne składniki to węgorz i ziemniaki, choć węgorza można zastąpić innymi rodzajami ryb, a ziemniaki często zastępuje się chlebem. Danie jest często przygotowywane w glinianej misce, a po ugotowaniu podaje się je z chlebem na boku, który służy do maczania.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Total Time 45 minut

Składniki

  • 1 kg węgorzy (koniecznie świeże)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • woda (ilość niezbędna do przykrycia składników)

Instrukcje

    Węgorze oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 3-4 palców)

    W moździerzu miażdżymy czosnek i paprykę chilli (pebrera), a następnie podsmażać je w garnku na oliwie z oliwek.

    Dodajemy paprykę w proszku, dolewamy wodę i dobrze mieszamy.

    Wrzucamy przełamane wcześniej ziemniaki na kilka części.

    Następnie wrzucamy węgorza, i dolewamy wody, jeśli wszystkie składniki nie są nią przykryte.

    Gotujemy około 20 minut pod przykryciem, a gdy węgorz i ziemniak będą gotowe, zdejmujemy z ognia i odstawiamy. 

    UWAGA : Ważne jest, aby ziemniaki przełamać a nie pokroić nożem, ponieważ skrobia znajdująca się w ziemniakach pomoże nam w naturalny sposób zagęścić bulion.

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.