Hiszpańskie Smaki

Przepis na All i pebre z węgorzem

Przepis na All i pebre - gulasz z węgorzem z mokradeł Walencji

Adrian Stojewski
Charakterystyczne danie Walencji i okolic, jego pochodzenie leży w regionie Albufera, dziesięć kilometrów na południowy wschód od miasta Walencja. Albufera to nie tylko mokradła znane z uprawy ryżu na paellę, ale także jezioro, z którego od wieków wyławiano węgorze.

Nazwa potrawy oznacza czosnek i paprykę ostrą "pebrera", odnosząc się do sosu, który jest kluczowym składnikiem potrawy. Inne składniki to węgorz i ziemniaki, choć węgorza można zastąpić innymi rodzajami ryb, a ziemniaki często zastępuje się chlebem. Danie jest często przygotowywane w glinianej misce, a po ugotowaniu podaje się je z chlebem na boku, który służy do maczania.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Walencja
Porcje 8

Składniki
  

  • 1 kg węgorzy koniecznie świeże
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • woda ilość niezbędna do przykrycia składników

Instrukcje
 

  • Węgorze oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 3-4 palców). Pozostawiamy wraz ze skórą.
  • W moździerzu miażdżymy czosnek i paprykę chilli (pebrera), a następnie podsmażamy je w garnku na oliwie z oliwek.
  • Dodajemy paprykę w proszku, dolewamy szklankę wody i dobrze mieszamy.
  • Wrzucamy przełamane wcześniej ziemniaki na kilka części.
  • Następnie wrzucamy węgorza, i dolewamy wody, jeśli wszystkie składniki nie są nią przykryte.
  • Gotujemy około 20 minut pod przykryciem, a gdy węgorz i ziemniak będą gotowe, zdejmujemy z ognia i odstawiamy. 
  • Serwujemy na gorąco!
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.