
Sangría Blanca / Sangría de cava
2018-06-12 10:40:26

Sangría to jeden z najpopularniejszych napojów w Hiszpanii, które spożywa się w upalne dni. Oprócz znanej wszystkim Sangrí z czerwonego wina, istnieje również jeszcze bardziej orzeźwiająca wersja, tj. Sangría blanca / Sangría de cava, które to przyrządza się z Cavy - białego, musującego wina z Katalonii, produkowanego metodą szampańską.
Ingredients
- 1 butelka wytrawnej cavy 0,75 litra
- 1/3 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 laska cynamonu
- 100 g malin
- 2 pomarańcze
- 2 brzoskwinie
- 1 cytryna
Instructions
- Schładzamy cavę i likier pomarańczowy.
- Pomarańcze i cytryny kroimy w plastry. Z brzoskwiń wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy pokrojone owoce, maliny, laskę cynamonu i cukier do dzbanka.
- Mieszamy owoce i wlewamy likier wraz z cavą.
- Wkładamy Sangríę do lodówki na 30-40 minut i serwujemy ją dobrze schłodzoną.
Notes
- Jeśli Sangría nie jest odpowiednio schłodzona, dodajemy kostki lodu.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/