Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Biała Sangría / Sangría blanca

Sangría Blanca / Sangría de cava
Sangría to jeden z najpopularniejszych napojów w Hiszpanii, które spożywa się w upalne dni. Oprócz znanej wszystkim Sangrí z czerwonego wina, istnieje również jeszcze bardziej orzeźwiająca wersja, tj. Sangría blanca / Sangría de cava, które to przyrządza się z Cavy - białego, musującego wina z Katalonii, produkowanego metodą szampańską.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 butelka wytrawnej cavy 0,75 litra
  2. 1/3 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau
  3. 200 g cukru trzcinowego
  4. 1 laska cynamonu
  5. 100 g malin
  6. 2 pomarańcze
  7. 2 brzoskwinie
  8. 1 cytryna
Instructions
  1. Schładzamy cavę i likier pomarańczowy.
  2. Pomarańcze i cytryny kroimy w plastry. Z brzoskwiń wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy pokrojone owoce, maliny, laskę cynamonu i cukier do dzbanka.
  4. Mieszamy owoce i wlewamy likier wraz z cavą.
  5. Wkładamy Sangríę do lodówki na 30-40 minut i serwujemy ją dobrze schłodzoną.
Notes
  1. Jeśli Sangría nie jest odpowiednio schłodzona, dodajemy kostki lodu.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »
Gambas al ajillo

Przepis na Gambas al ajillo

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą

Read More »