
Calmares rellenos
2019-11-10 16:37:26

Kalmary nadziewane możemy spotkać w różnych odsłonach w całej Hiszpanii, od Katalonii, przez Andaluzję czy Galicję. Ta potrawa przygotowywana jest przez mieszkańców Murcji na uroczystą kolację w wigilię Bożego Narodzenia.
Składniki
- 800 g kalmarów (całych)
- 80 g szynki serrano
- 3 jajka (ugotowane na twardo)
- 850 g cebuli
- 350 g pomidorów
- 30 g orzechów pinii
- 1 ząbek czosnku
- pietruszka
- mąka
- 150 ml białego wina
- oliwa z oliwek
- 200 ml wody
Przygotowanie
- Oczyszczamy kalmary, odkrawamy płetwy, które następnie kroimy w kostkę wraz z mackami. (Same kalmary odkładamy)
- Szynkę Serrano, orzechy pinii i ugotowane jajka kroimy w małą kostkę, a czosnek i pietruszkę drobno siekamy.
- Pokrojone składniki krótko smażymy na oliwie z oliwek.
- Powstałym farszem nadziewamy kalmary i zabezpieczamy przed jego wypłynięciem poprzez przekłucie wykałaczką.
- Nadziane kalmary obsypujemy mąką i smażymy na oliwie z oliwek aż do zarumienienia.
- Na oddzielnej patelni przygotowujemy sofrito poprzez podsmażenie cebuli, startych pomidorów i dolaniu białego wina. Smażymy, aż wytrąci się alkohol.
- Przekładamy sofrito do rondla wraz z nadziewanymi kalmarami, a następnie gotujemy, dodając szklankę wody i dwie łyżki mąki.
- Gotujemy kalmary w sosie aż będą miękkie.
- Serwujemy na gorąco wraz z powstałym sosem.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/