
Ensalada Murciana / Sałatka z Murcji
2018-12-09 18:35:48

To prawdziwy symbol Murcji, choć zadziwić może że mimo świetnej jakości świeżych warzyw sałatka jest zrobiona z pomidorów w puszkach. To dlatego, że pierwotnie Ensalada Murciana była daniem przygotowywanym zimą, w czasie, gdy świeże pomidory nie były dostępne. Dziś zwyczaj ten zaginął i sałatkę je się przez cały rok.
Ensalada Murciana, zwana także Mojete lub Moje murciano, która jest zdrowa
i pożywna.
Składniki dla 4 osób
- 500 gr pomidorów całych w puszce
- 1 duża cebula
- 100 g tuńczyka lub dorsza z puszki
- Garść czarnych oliwek dobrej jakości (najlepiej odmiany cuquillo)
- Jajko kurze (Ugotowane na twardo)
- Oliwa z oliwek
- Sól
Instructions
- Pokrój pomidory na małe kawałki a cebulę na paski.
- Dodaj rozdrobnioną rybę, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
- Do sałatki dodajemy pokrojone w ćwiartki ugotowane na twardo jajko, czarne oliwki (Najlepiej z Ciezy 🙂 ) i dosalamy do smaku.
- Sałatka Murcjańska jest podawana na zimno.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/