
Fideuà de Gandia / Fideua de Mariscos
2018-06-06 14:17:25

Serves 6
Walencja to nie tylko paella... Część przepisów na Fideuà praktycznie nie różni się od przepisów na paellę marinerę czy arroz banda spoglądając na składniki, jedyną różnicą jest ryż, który w Fideuà jest zamieniany na odmianę makaronu, który nazywa się tak samo jak potrawa. Nie istnieje dokładna data, która mówiłaby o powstaniu fideua, choć wiadomo, że powstała w miejscowości Gandía. Pomysłodawcą tejże potrawy był rzekomo Gabriel Rodriguez Pastor, który był kucharzem na statku w dystrykcie Grau w Gandi. Nawiązując do wspomnień rodziny Gabriela, kapitan statku kochał ryż i z tego powodu wielu marynarzy nie otrzymywało praktycznie nigdy pełnej porcji arroz a banda, potrawy, która była nadzwyczaj często gotowana. Szukając rozwiązania młody Gabriel, wpadł na pomysł zamienienia ryżu na makaron, który nie był tak uwielbiany przez kapitana. Pomysł był na tyle udany, że w przyportowych restauracjach i barach zaczęto podawać tzw. Fideuà. Z czasem stały się one symbolem całej Gandii i regionu. Potrawa najczęściej spożywana jest podczas niedzielnych obiadów. Od 1974 roku, co rok odbywa się wielki festiwal, którego częścią jest konkurs na najlepsze Fideuà.
Total Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 30 min
Składniki dla 6 osób
- 600 g langustynek
- 250 g krewetek
- 600 g żabnicy
- 600 g makaronu typu Fideuà
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 200 g pokrojonego w kostkę pomidora
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 posiekana cebula
- 1 szczypta szafranu
- 150 g oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu rybnego
Przepis na Fideuà
- Umieścić patelnię typu Paella na ogniu i wlać oliwę z oliwek.
- Gdy oliwa jest nagrzana smażymy langustynki a po zrumienieniu ich krewetki przez 2-3 minuty.
- Gdy są już dobrze usmażone dodajemy czosnek, paprykę w proszku i pomidory. Smażymy dalej.
- Po podsmażeniu wszystkiego dodajemy żabnicę, ale nie smażymy jej do końca.
- Następnie dolewamy bulion, gotujemy około 10 minut po czym dodajemy makaron fideua.
- Oryginalny, cieńki makaron fideua powinno się gotować 10 minut aby zaabsorbował cały bulion.
- Gdy makaron jest gotowy odkładamy patelnię na bok i przykrywamy folią na kilka minut.
- Fideuà serwujemy wraz z kawałkami cytryny lub wraz z sosem aioli.
Notes
- Do Fideuà dla 6 osób zaleca się korzystanie z patelni o średnicy ok. 45-50 cm.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/