Przepis na Flan casero / Flan de huevo

Flan casero / Flan de huevo
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 osób
    Flan
    1. 1 litr mleka
    2. 6-7 Sztuk Jajka
    3. 150 g cukru
    4. 2 laski wanilii
    Karmel
    1. 100 g cukru
    2. 20 ml wody
    Instructions
    1. Utrzepujemy jajka z cukrem aż cukier całkowicie się rozpuści.
    2. Gotujemy mleko i dodajemy ubite jajka.
    3. Gdy tylko zacznie wrzeć ściągamy je natychmiast, bez przerwy mieszając.
    4. Do rondla / patelni sypiemy cukier i dodajemy wodę, bez mieszania, aż do zkarmelizowania. Ściągamy z ognia gdy tylko zbrązowieje, uważając by się nie spalił.
    5. Dodajemy karmel do foremek.
    6. Płynny flan dodajemy dolewamy do foremek na wcześniej wlany karmel.
    7. Pieczemy w temperaturze 170 ° C przez 45 minut.
    8. Po tym czasie, studzimy w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
    9. Schładzamy następnie w lodówce.
    10. Dekorujemy np. laską wanilii lub miechunką peruwiańską
    Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

    Adrian Stojewski

    Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.