
Flan casero / Flan de huevo
2016-11-30 15:42:16

Serves 4
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 osób
Flan
- 1 litr mleka
- 6-7 Sztuk Jajka
- 150 g cukru
- 2 laski wanilii
Karmel
- 100 g cukru
- 20 ml wody
Instructions
- Utrzepujemy jajka z cukrem aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gotujemy mleko i dodajemy ubite jajka.
- Gdy tylko zacznie wrzeć ściągamy je natychmiast, bez przerwy mieszając.
- Do rondla / patelni sypiemy cukier i dodajemy wodę, bez mieszania, aż do zkarmelizowania. Ściągamy z ognia gdy tylko zbrązowieje, uważając by się nie spalił.
- Dodajemy karmel do foremek.
- Płynny flan dodajemy dolewamy do foremek na wcześniej wlany karmel.
- Pieczemy w temperaturze 170 ° C przez 45 minut.
- Po tym czasie, studzimy w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
- Schładzamy następnie w lodówce.
- Dekorujemy np. laską wanilii lub miechunką peruwiańską
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/