Przepis na Flan casero / Flan de huevo

Flan casero / Flan de huevo
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 osób
Flan
  1. 1 litr mleka
  2. 6-7 Sztuk Jajka
  3. 150 g cukru
  4. 2 laski wanilii
Karmel
  1. 100 g cukru
  2. 20 ml wody
Instructions
  1. Utrzepujemy jajka z cukrem aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Gotujemy mleko i dodajemy ubite jajka.
  3. Gdy tylko zacznie wrzeć ściągamy je natychmiast, bez przerwy mieszając.
  4. Do rondla / patelni sypiemy cukier i dodajemy wodę, bez mieszania, aż do zkarmelizowania. Ściągamy z ognia gdy tylko zbrązowieje, uważając by się nie spalił.
  5. Dodajemy karmel do foremek.
  6. Płynny flan dodajemy dolewamy do foremek na wcześniej wlany karmel.
  7. Pieczemy w temperaturze 170 ° C przez 45 minut.
  8. Po tym czasie, studzimy w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
  9. Schładzamy następnie w lodówce.
  10. Dekorujemy np. laską wanilii lub miechunką peruwiańską
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.

Leave a Reply