Przepis na La zurrukutuna – baskijska zupa z dorsza i czosnku

La zurrukutuna - baskijska zupa z dorsza i czosnku
Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków, która składa się z 3 skromnych składników, tj. z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Jej ciekawa nazwa pochodzi od baskijskiego słowa „zurrupatu” które opisuje dźwięk wydobywany podczas jedzenia bardzo gorącej zupy. Zurrukutuna od setek lat jest popularna wśród mieszkańców Zatoki Biskajskiej i na obszarach wiejskich Kraju Basków, gdzie stanowi główne danie, które pozwala odzyskać siły po ciężkim dniu pracy. Miąższ papryki choricero i jajko są uzupełnieniem tej chłopskiej potrawy, choć drugi z tych składników, dawniej dodawany tylko "od święta", stanowił pewien rarytas. Zupa była wyrazem pomysłowości gastronomicznej w czasach niedostatku ze względu na prostotę w przyrządzaniu, dostępność i składników a także swoją pożywność.
Write a review
Print
Składniki dla 4 osób
  1. 300 gr. filetu z dorsza (odsolonego)
  2. 1/3 bochenka chleba czerstwego (pszennego)
  3. 2 jajka
  4. 6 ząbków czosnku
  5. 2 łyżki papryki (słodka lub pikantna)
  6. 3 papryki choriceros
  7. 2 korpusy kurczaka
  8. 1 papryczka chili lub łyżeczka chili w proszku
  9. woda
  10. oliwa z oliwek
  11. 1/2 pęczka pietruszki
Instructions
  1. Umieść papryczki choricero w misce z gorącą wodą na 15-20 minut, aby zmiękły. Usuń nasiona i zachowaj miąższ.
  2. Pokrój chleb na plasterki i opiekaj je w piekarniku po obu stronach. Odstaw.
  3. Do garnka wlej półtora litra wody, dodaj korpusy z kurczaka, natki pietruszki i szczyptę soli. Gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny
  4. Obierz i pokrój w plastry czosnek a następnie zrumień je w rondlu z odrobiną oliwy z oliwek.
  5. Połam tosty rękoma, wrzuć je do garnka po czym dodaj łyżkę papryki, chili, dorsza i wlej bulion.
  6. Gotuj przez 15-20 minut na umiarkowanym ogniu, mieszając łyżką, aby rozbić chleb.
  7. Dodaj mięso papryki choriceros i wymieszaj.
  8. Lekko ubij jajka w misce, posiekaj natkę pietruszki, połącz i dodaj je do Zurrukutuny.
  9. Dobrze wymieszaj i podawaj w głębokim talerzu.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.