La zurrukutuna - baskijska zupa z dorsza i czosnku
2020-02-23 12:37:22
Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków, która składa się z 3 skromnych składników, tj. z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Jej ciekawa nazwa pochodzi od baskijskiego słowa „zurrupatu” które opisuje dźwięk wydobywany podczas jedzenia bardzo gorącej zupy.
Zurrukutuna od setek lat jest popularna wśród mieszkańców Zatoki Biskajskiej i na obszarach wiejskich Kraju Basków, gdzie stanowi główne danie, które pozwala odzyskać siły po ciężkim dniu pracy.
Miąższ papryki choricero i jajko są uzupełnieniem tej chłopskiej potrawy, choć drugi z tych składników, dawniej dodawany tylko "od święta", stanowił pewien rarytas. Zupa była wyrazem pomysłowości gastronomicznej w czasach niedostatku ze względu na prostotę w przyrządzaniu, dostępność i składników a także swoją pożywność.
Składniki dla 4 osób
- 300 gr. filetu z dorsza (odsolonego)
- 1/3 bochenka chleba czerstwego (pszennego)
- 2 jajka
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki papryki (słodka lub pikantna)
- 3 papryki choriceros
- 2 korpusy kurczaka
- 1 papryczka chili lub łyżeczka chili w proszku
- woda
- oliwa z oliwek
- 1/2 pęczka pietruszki
Instructions
- Umieść papryczki choricero w misce z gorącą wodą na 15-20 minut, aby zmiękły. Usuń nasiona i zachowaj miąższ.
- Pokrój chleb na plasterki i opiekaj je w piekarniku po obu stronach. Odstaw.
- Do garnka wlej półtora litra wody, dodaj korpusy z kurczaka, natki pietruszki i szczyptę soli. Gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny
- Obierz i pokrój w plastry czosnek a następnie zrumień je w rondlu z odrobiną oliwy z oliwek.
- Połam tosty rękoma, wrzuć je do garnka po czym dodaj łyżkę papryki, chili, dorsza i wlej bulion.
- Gotuj przez 15-20 minut na umiarkowanym ogniu, mieszając łyżką, aby rozbić chleb.
- Dodaj mięso papryki choriceros i wymieszaj.
- Lekko ubij jajka w misce, posiekaj natkę pietruszki, połącz i dodaj je do Zurrukutuny.
- Dobrze wymieszaj i podawaj w głębokim talerzu.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/