Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Mojo Picon – ostry sos z Wysp Kanaryjskich

Przepis na Mojo Picón - ostry sos z Wysp Kanaryjskich

Jeden z kilku sosów "mojo" pochodzących z Wysp Kanaryjskich (oprócz Picón szczególnie popularne są też Mojo Rojo, Mojo Verde czy Almogrote). Ten niezwykle wyrazisty sos powstał dzięki wymianie handlowej przypraw z różnych regionów Europy, Afryki i Ameryki Łacińskiej. Za sprawą dziedzictwa Guanczów i wpływów kuchni latynoamerykańskiej (zwłaszcza wenezuelskiej), kanaryjskie mojo stawało się typowym dressingiem do różnych potraw serwowanych na archipelagu.
Samo słowo mojo ma swoje źródło w języku portugalskim - wielu pierwszych osadników na Wyspach Kanaryjskich pochodziło właśnie z portugalskiej Madery. Chociaż z czasem zasymilowali się z hiszpańską ludnością, pozostawili ślady w języku, kuchni i architekturze Wysp Kanaryjskich.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins
Course Side Dish
Cuisine Wyspy Kanaryjskie
Servings 4 porcje

Ingredients
  

  • 0,5 szt główki czosnku
  • 1 szt ostra papryczka picona lub chili/cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej może być ostra, jeśli wolicie ostrzejsza wersję
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 80 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • 10 ml octu winnego

Instructions
 

  • Przeciskamy czosnek przez praskę wprost do miski/moździerza.
  • Dodajemy sól, kumin, oczyszczoną z nasion ostrą papryczkę, mieloną paprykę, odrobinę oliwy z oliwek i ucieramy wszystkie składniki na pastę w moździerzu lub misce.
  • Gdy powstanie pasta, dodajemy resztę oliwy, ocet i nadal ucieramy, do uzyskania gęstego sosu. Smacznego!?
Keyword mojo, Mojopicon, ostry sos, salsa, Sos, Wyspy Kanaryjskie
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »
Gambas al ajillo

Przepis na Gambas al ajillo

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą

Read More »