
Przepis na Mojo Picón - ostry sos z Wysp Kanaryjskich
Jeden z kilku sosów "mojo" pochodzących z Wysp Kanaryjskich (oprócz Picón szczególnie popularne są też Mojo Rojo, Mojo Verde czy Almogrote). Ten niezwykle wyrazisty sos powstał dzięki wymianie handlowej przypraw z różnych regionów Europy, Afryki i Ameryki Łacińskiej. Za sprawą dziedzictwa Guanczów i wpływów kuchni latynoamerykańskiej (zwłaszcza wenezuelskiej), kanaryjskie mojo stawało się typowym dressingiem do różnych potraw serwowanych na archipelagu.Samo słowo mojo ma swoje źródło w języku portugalskim - wielu pierwszych osadników na Wyspach Kanaryjskich pochodziło właśnie z portugalskiej Madery. Chociaż z czasem zasymilowali się z hiszpańską ludnością, pozostawili ślady w języku, kuchni i architekturze Wysp Kanaryjskich.
Prep Time 15 minutes mins
Total Time 15 minutes mins
Course Side Dish
Cuisine Wyspy Kanaryjskie
Servings 4 porcje
Ingredients
- 0,5 szt główki czosnku
- 1 szt ostra papryczka picona lub chili/cayenne
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej może być ostra, jeśli wolicie ostrzejsza wersję
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 80 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 10 ml octu winnego
Instructions
- Przeciskamy czosnek przez praskę wprost do miski/moździerza.
- Dodajemy sól, kumin, oczyszczoną z nasion ostrą papryczkę, mieloną paprykę, odrobinę oliwy z oliwek i ucieramy wszystkie składniki na pastę w moździerzu lub misce.
- Gdy powstanie pasta, dodajemy resztę oliwy, ocet i nadal ucieramy, do uzyskania gęstego sosu. Smacznego!?
Keyword mojo, Mojopicon, ostry sos, salsa, Sos, Wyspy Kanaryjskie