
Przepis na Paella Mixta - z owocami morza i mięsem
Adrian StojewskiPaella mixta to dziś jedna z najpopularniejszych odmian paelli...choć nie zawsze tak było! Co więcej, nie każdy mieszkaniec Walencji ją akceptuje. Dlaczego? Najbardziej tradycyjna paella to paella valenciana, która od swych początków przygotowywana była przez mieszkańców Walencji z dostępnych w pobliżu dziczyzny, ślimaków i drobiu. Natomiast drugą typową potrawą tego regionu jest paella de mariscos, również przyrządzana z produktów, w które obfituje wybrzeże Walencji. Właśnie dlatego paella mixta jest pewną wariacją, która łączy dwa nieco oddalone od siebie obszary. Niemniej jednak to niecodzienne połączenie owoców morza i mięsa niewątpliwie jest warte spróbowania! 🙂
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Czas dodatkowy 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 40 minuty minut
Rodzaj Walencja
Porcje 4
Składniki
- 400 g ryżu do paelli typu Bomba
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 cebula
- 4 langustynki
- 200 g małży
- 300 g kurczaka
- 200 g dojrzałych pomidorów
- 250 g chudej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku obrane
- 1 opakowanie szafranu
- kilka gałązek pietruszki
- 600 ml bulionu z ryb i owoców morza 1 litr wody, 300 g ryb, włoszczyzna
- oliwa z oliwek extra virgen
- Sól
Instrukcje
- Gotujemy 1 litr wody, z włoszczyzną rybami przez 1,5-2 h. Przecedzamy przez sitko.
- Oczyszczamy małże i umieszczamy je w garnku z gotującym się bulionem (już oczyszczonym). Przykrywamy i pozostawiamy, aż się małże się otworzą. Po tym odkładamy je.
- Rozgrzewamy paellę (patelnię) z oliwą z oliwek, zgniatamy czosnek. Wrzucamy go rozgrzaną patelnię, gdy się zrumieni, wyciągamy go (Aby nie zgorzkniał).
- Podsmażamy langustynki a następnie krewetki, odstawiamy aby później wrzucić je z powrotem do paelli. To samo robimy z kurczakiem, do którego dodajemy soli .
- Następnie paprykę kroimy w 1 cm paski, podsmażamy i odkładamy.
- Siekamy cebulę i wrzucamy na paellę, gdy się zezłoci, dodajemy startych pomidorów. Tworzymy sofrito, które musi się zredukować.
- Do sofrito dodajemy ryż do paelli a po chwili gorący bulion.
- W międzyczasie szafran, usmażony wcześniej czosnek, odrobina pietruszki miażdżymy w moździerzu. Mieszamy z odrobiną bulionu i wlewamy do paelli.
- Po 5 minutach gotowania, dodajemy, małże, krewetki, langustynki i paprykę a następnie zmniejszamy ogień na minimum.
- Gdy paella będzie gotowa, zakrywamy patelnię folią aluminiową, aby jej aromat zachować w środku i aby delikatnie doszła do siebie. Smacznego! 😉