Przepis na Paella Mixta – z owocami morza i mięsem

Ilość porcji: 4

Przepis na Paella Mixta - z owocami morza i mięsem

Paella mixta to dziś jedna z najpopularniejszych odmian paelli...choć nie zawsze tak było! Co więcej, nie każdy mieszkaniec Walencji ją akceptuje. Dlaczego? Najbardziej tradycyjna paella to paella valenciana, która od swych początków przygotowywana była przez mieszkańców Walencji z dostępnych w pobliżu dziczyzny, ślimaków i drobiu. Natomiast drugą typową potrawą tego regionu jest paella de mariscos, również przyrządzana z produktów, w które obfituje wybrzeże Walencji. Właśnie dlatego paella mixta jest pewną wariacją, która łączy dwa nieco oddalone od siebie obszary. Niemniej jednak to niecodzienne połączenie owoców morza i mięsa niewątpliwie jest warte spróbowania! 🙂

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas dodatkowy 1 hour
Total Time 1 hour 40 minut

Składniki

  • 400 g ryżu do paelli typu Bomba
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 langustynki
  • 200 g małży
  • 300 g kurczaka
  • 200 g dojrzałych pomidorów
  • 250 g chudej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 1 opakowanie szafranu
  • kilka gałązek pietruszki
  • 600 ml bulionu z ryb i owoców morza (1 litr wody, 300 g ryb, włoszczyzna)
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • Sól

Instrukcje

  1. Gotujemy 1 litr wody, z włoszczyzną rybami przez 1,5-2 h. Przecedzamy przez sitko.
  2. Oczyszczamy małże i umieszczamy je w garnku z gotującym się bulionem (już oczyszczonym). Przykrywamy i pozostawiamy, aż się małże się otworzą. Po tym odkładamy je.
  3. Rozgrzewamy paellę (patelnię) z oliwą z oliwek, zgniatamy czosnek. Wrzucamy go rozgrzaną patelnię, gdy się zrumieni, wyciągamy go (Aby nie zgorzkniał).
  4. Podsmażamy langustynki a następnie krewetki, odstawiamy aby później wrzucić je z powrotem do paelli. To samo robimy z kurczakiem, do którego dodajemy soli .
  5. Następnie paprykę kroimy w 1 cm paski, podsmażamy i odkładamy.
  6. Siekamy cebulę i wrzucamy na paellę, gdy się zezłoci, dodajemy startych pomidorów. Tworzymy sofrito, które musi się zredukować.
  7. Do sofrito dodajemy ryż do paelli a po chwili gorący bulion.
  8. W międzyczasie szafran, usmażony wcześniej czosnek, odrobina pietruszki miażdżymy w moździerzu. Mieszamy z odrobiną bulionu i wlewamy do paelli.
  9. Po 5 minutach gotowania, dodajemy, małże, krewetki, langustynki i paprykę a następnie zmniejszamy ogień na minimum.
  10. Gdy paella będzie gotowa, zakrywamy patelnię folią aluminiową, aby jej aromat zachować w środku i aby delikatnie doszła do siebie. Smacznego! 😉

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.