Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Paella Mixta – z owocami morza i mięsem

Przepis na Paella Mixta - z owocami morza i mięsem

Adrian Stojewski
Paella mixta to dziś jedna z najpopularniejszych odmian paelli...choć nie zawsze tak było! Co więcej, nie każdy mieszkaniec Walencji ją akceptuje. Dlaczego? Najbardziej tradycyjna paella to paella valenciana, która od swych początków przygotowywana była przez mieszkańców Walencji z dostępnych w pobliżu dziczyzny, ślimaków i drobiu. Natomiast drugą typową potrawą tego regionu jest paella de mariscos, również przyrządzana z produktów, w które obfituje wybrzeże Walencji. Właśnie dlatego paella mixta jest pewną wariacją, która łączy dwa nieco oddalone od siebie obszary. Niemniej jednak to niecodzienne połączenie owoców morza i mięsa niewątpliwie jest warte spróbowania! 🙂
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Czas dodatkowy 1 hr
Total Time 1 hr 40 mins
Course Walencja
Servings 4

Ingredients
  

  • 400 g ryżu do paelli typu Bomba
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 langustynki
  • 200 g małży
  • 300 g kurczaka
  • 200 g dojrzałych pomidorów
  • 250 g chudej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku obrane
  • 1 opakowanie szafranu
  • kilka gałązek pietruszki
  • 600 ml bulionu z ryb i owoców morza 1 litr wody, 300 g ryb, włoszczyzna
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • Sól

Instructions
 

  • Gotujemy 1 litr wody, z włoszczyzną rybami przez 1,5-2 h. Przecedzamy przez sitko.
  • Oczyszczamy małże i umieszczamy je w garnku z gotującym się bulionem (już oczyszczonym). Przykrywamy i pozostawiamy, aż się małże się otworzą. Po tym odkładamy je.
  • Rozgrzewamy paellę (patelnię) z oliwą z oliwek, zgniatamy czosnek. Wrzucamy go rozgrzaną patelnię, gdy się zrumieni, wyciągamy go (Aby nie zgorzkniał).
  • Podsmażamy langustynki a następnie krewetki, odstawiamy aby później wrzucić je z powrotem do paelli. To samo robimy z kurczakiem, do którego dodajemy soli .
  • Następnie paprykę kroimy w 1 cm paski, podsmażamy i odkładamy.
  • Siekamy cebulę i wrzucamy na paellę, gdy się zezłoci, dodajemy startych pomidorów. Tworzymy sofrito, które musi się zredukować.
  • Do sofrito dodajemy ryż do paelli a po chwili gorący bulion.
  • W międzyczasie szafran, usmażony wcześniej czosnek, odrobina pietruszki miażdżymy w moździerzu. Mieszamy z odrobiną bulionu i wlewamy do paelli.
  • Po 5 minutach gotowania, dodajemy, małże, krewetki, langustynki i paprykę a następnie zmniejszamy ogień na minimum.
  • Gdy paella będzie gotowa, zakrywamy patelnię folią aluminiową, aby jej aromat zachować w środku i aby delikatnie doszła do siebie. Smacznego! 😉
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »
Gambas al ajillo

Przepis na Gambas al ajillo

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą

Read More »