Hiszpańskie Smaki

Przepis na Paparajotes

Paparajotes murcianos
Paparajotes to swego rodzaju symbol Murcji - typowo rolniczego regionu, który nazywany jest często "La huerta de Europa", czyli Ogrody Europy. Faktem jest, że region, mimo swoich niedużych rozmiarów jest jednym z większych producentów warzyw i owoców. Jak jednak powstał ten niezwykle słodki deser ? Został stworzony przez żydów arabskiego pochodzenia (sefardyjskiego), ekspertów w cukiernictwie. Przybyli oni już w XV wieku i zasiedlili część Półwyspu Iberyjskiego, z czasem stali się właścicielami ziemskimi przez kolejne setki lat a wraz z nimi tradycyjnie pozostały Paparajotes!
Write a review
Print
Składniki dla 4 osób
  1. 16 liści cytrynowych
  2. 4 jajka
  3. 300 g mąki
  4. 200 g cukru
  5. 400 ml mleka
  6. 250 ml oliwy z oliwek lub oleju
  7. skórka z 1 cytryny
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. 1 łyżka cynamonu w proszku
Przepis
  1. Sparzamy wrzątkiem liście cytrynowe, suszymy ręcznikiem papierowym i odkładamy na talerz.
  2. Do miski wrzucamy jajka i utrzepujemy je dodając mąkę, 100 gram cukru i proszku do pieczenia
  3. Do masy dolewamy mleko i wodę a następnie startą skórkę z cytryny. Mieszamy aby nie powstały grudki. Odstawiamy.
  4. Na talerz wsypujemy 100 g cukru i łyżkę cynamonu w proszku. Mieszamy.
  5. Na patelnię wlewamy oliwę i większy kawałek skórki z cytryny.
  6. Gdy patelnia się rozgrzeje, liście obtaczamy w masie i kładziemy na oliwę.
  7. Na talerz kładziemy papier kuchenny lub serwetki.
  8. Gdy paparajotes się zezłocą obtaczamy je w cukrze z cynamonem a następnie kładziemy na talerz z papierem.
Notes
  1. Pamiętajcie - samych liści nie jemy 🙂 Po tym możemy rozpoznać prawdziwego Murciano 😉
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.