
Paparajotes murcianos
2018-07-14 09:55:03

Paparajotes to swego rodzaju symbol Murcji - typowo rolniczego regionu, który nazywany jest często "La huerta de Europa", czyli Ogrody Europy. Faktem jest, że region, mimo swoich niedużych rozmiarów jest jednym z większych producentów warzyw i owoców. Jak jednak powstał ten niezwykle słodki deser ? Został stworzony przez żydów arabskiego pochodzenia (sefardyjskiego), ekspertów w cukiernictwie. Przybyli oni już w XV wieku i zasiedlili część Półwyspu Iberyjskiego, z czasem stali się właścicielami ziemskimi przez kolejne setki lat a wraz z nimi tradycyjnie pozostały Paparajotes!
Składniki dla 4 osób
- 16 liści cytrynowych
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 400 ml mleka
- 250 ml oliwy z oliwek lub oleju
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu w proszku
Przepis
- Sparzamy wrzątkiem liście cytrynowe, suszymy ręcznikiem papierowym i odkładamy na talerz.
- Do miski wrzucamy jajka i utrzepujemy je dodając mąkę, 100 gram cukru i proszku do pieczenia
- Do masy dolewamy mleko i wodę a następnie startą skórkę z cytryny. Mieszamy aby nie powstały grudki. Odstawiamy.
- Na talerz wsypujemy 100 g cukru i łyżkę cynamonu w proszku. Mieszamy.
- Na patelnię wlewamy oliwę i większy kawałek skórki z cytryny.
- Gdy patelnia się rozgrzeje, liście obtaczamy w masie i kładziemy na oliwę.
- Na talerz kładziemy papier kuchenny lub serwetki.
- Gdy paparajotes się zezłocą obtaczamy je w cukrze z cynamonem a następnie kładziemy na talerz z papierem.
Notes
- Pamiętajcie - samych liści nie jemy 🙂 Po tym możemy rozpoznać prawdziwego Murciano 😉
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/