
Przepis na Papas arrugadas - czyli zmarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich
Kulinarny symbol wysp Kanaryjskich! czyli przepis na Papas Arrugadas con Mojo Picón! “Pomarszczone ziemniaczki to pomysł na szybką przekąską w formie tapas lub jako dodatek do innych dań.Sam ziemniak pojawił się na Wyspach Kanaryjskich ponad 400 lat temu, gdzie trafił z Ameryki Południowej, i od tego czasu wciąż odkrywa się ten klasyk na nowo. Dlaczego? Ziemniaki z tego obszaru, a szczególnie z Teneryfy, wyróżniają się miękką konsystencją i odpowiednią ilością słodyczy, co czyni je fantastycznym dodatkiem do niemal każdego dania. Na wyspie znajdziemy 29 unikalnych gatunków ziemniaków, które uzyskały własną chronioną nazwę pochodzenia, jako „Papas Antiguas de Canarias, a wśród nich la “papa negra“, la “papa bonita” i la “papa azucena“.A skąd pomysł na gotowanie ziemniaków w mocno osolonej wodzie? Dzisiaj niewiele mówi się o znaczeniu soli jako metody konserwacji. Jednak na Wyspach Kanaryjskich, ziemi związanej z żeglugą oceaniczną, pomarszczone ziemniaki tradycyjnie wytwarzano z wody morskiej. Dzięki temu ziemniaki był w stanie wchłonąć potrzebną ilość soli, co nadawało ich skórce nie tylko charakterystyczny pomarszczony wygląd, ale przede wszystkim tworzyło idealną warstwę do transportu i przechowywania.
Czas przygotowania 5 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 35 minuty minut
Rodzaj Side Dish
Kuchnia Wyspy Kanaryjskie
Porcje 4
Składniki
- 500 g małych, okrągłych ziemniaczków
- 125 g gruboziarnistej soli (stosunek ¼ soli do wagi ziemniaków)
- 0,5 l wody
- 1 szt ćwiartka cytryny
Instrukcje
- Zagotowujemy w małym garnku 0,5 litra wody z gruboziarnistą solą.
- Oczyszczamy ziemniaczki tak, aby nie zniszczyć ich skórki (inaczej duża ilość soli dostanie się do środka ziemniaka).
- Wrzucamy oczyszczone ziemniaki i cytrynę do gotującej się, osolonej wody i gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut.
- Po tym czasie odlewamy pozostałą wodę, dosypujemy dodatkową łyżkę soli i dalej trzymamy na ogniu, potrząsając lekko garnkiem, aż ziemniaczki będą w pełni suche i pokryte słoną skorupką.
- Serwujemy z jednym z kanaryjskich sosów, jak Mojo Picón.
Słowo kluczowe Papas arrugadas, Słone ziemniaczki, Teneryfa, Wyspy Kanaryjskie, Ziemniaczki