Hiszpańskie Smaki

Przepis na Papas arrugadas – czyli słone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich

Przepis na Papas arrugadas - czyli zmarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich

Kulinarny symbol wysp Kanaryjskich! czyli przepis na Papas Arrugadas con Mojo Picón!  “Pomarszczone ziemniaczki to pomysł na szybką przekąską w formie tapas lub jako dodatek do innych dań.
Sam ziemniak pojawił się na Wyspach Kanaryjskich ponad 400 lat temu, gdzie trafił z Ameryki Południowej, i od tego czasu wciąż odkrywa się ten klasyk na nowo. Dlaczego? Ziemniaki z tego obszaru, a szczególnie z Teneryfy, wyróżniają się miękką konsystencją i odpowiednią ilością słodyczy, co czyni je fantastycznym dodatkiem do niemal każdego dania. Na wyspie znajdziemy 29 unikalnych gatunków ziemniaków, które uzyskały własną chronioną nazwę pochodzenia, jako „Papas Antiguas de Canarias, a wśród nich la “papa negra“, la “papa bonita” i la “papa azucena“.
A skąd pomysł na gotowanie ziemniaków w mocno osolonej wodzie? Dzisiaj niewiele mówi się o znaczeniu soli jako metody konserwacji. Jednak na Wyspach Kanaryjskich, ziemi związanej z żeglugą oceaniczną, pomarszczone ziemniaki tradycyjnie wytwarzano z wody morskiej. Dzięki temu ziemniaki był w stanie wchłonąć potrzebną ilość soli, co nadawało ich skórce nie tylko charakterystyczny pomarszczony wygląd, ale przede wszystkim tworzyło idealną warstwę do transportu i przechowywania.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Rodzaj Side Dish
Kuchnia Wyspy Kanaryjskie
Porcje 4

Składniki
  

  • 500 g małych, okrągłych ziemniaczków
  • 125 g gruboziarnistej soli (stosunek ¼ soli do wagi ziemniaków)
  • 0,5 l wody
  • 1 szt ćwiartka cytryny

Instrukcje
 

  • Zagotowujemy w małym garnku 0,5 litra wody z gruboziarnistą solą.
  • Oczyszczamy ziemniaczki tak, aby nie zniszczyć ich skórki (inaczej duża ilość soli dostanie się do środka ziemniaka).
  • Wrzucamy oczyszczone ziemniaki i cytrynę do gotującej się, osolonej wody i gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut.
  • Po tym czasie odlewamy pozostałą wodę, dosypujemy dodatkową łyżkę soli i dalej trzymamy na ogniu, potrząsając lekko garnkiem, aż ziemniaczki będą w pełni suche i pokryte słoną skorupką.
  • Serwujemy z jednym z kanaryjskich sosów, jak Mojo Picón.
Słowo kluczowe Papas arrugadas, Słone ziemniaczki, Teneryfa, Wyspy Kanaryjskie, Ziemniaczki
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.