Hiszpańskie Smaki

Przepis na Salpicon de mariscos – sałatka z owoców morza

Salpicón de mariscos
Wzmianki dotyczące Salpicón (mięsna wersja) pochodzą już z XVI wieku, m.in. w książce Cervantesa - "Don Kichot z La Manczy". Natomiast pod koniec XVIII wieku była już popularną przekąską wśród hiszpańskich rodzin. Salpicón z owocami morza jest dziś popularna szczególnie na wybrzeżu i na wyspach Kanaryjskich.
Write a review
Print
Składniki dla 6 osób
  1. 250 g gotowanych krewetek
  2. 30 g gotowanej ośmiornicy
  3. 100 g gotowanych małży bez muszli
  4. 8 paluszków krabowych
  5. 150 g papryki czerwonej
  6. 100 g papryki zielonej
  7. natka pietruszki
  8. 80 g czarnych oliwek bez pestek
Sos vinagret
  1. 1 ząbek czosnku
  2. 2 łyżki octu Jerez
  3. 4 łyżki z oliwy z oliwek
  4. sól do smaku
Instructions
  1. Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut.
  2. Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy 30 minut.
  3. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
  4. Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia. Małże wyciągamy z muszli a krewetki obieramy z pancerzyków. Następnie kroimy w drobne kawałki 1-2 cm
  5. Paprykę kroimy w kostkę 1-2 cm, paluszki krabowe w plastry ok. 1 cm. Natkę pietruszki siekamy.
  6. Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski.
  7. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinegret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku.
  8. Polewamy vinegretem wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
  9. Salpicón serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach jak tapas.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.