Salpicón de mariscos
2018-06-13 00:30:16
Wzmianki dotyczące Salpicón (mięsna wersja) pochodzą już z XVI wieku, m.in. w książce Cervantesa - "Don Kichot z La Manczy". Natomiast pod koniec XVIII wieku była już popularną przekąską wśród hiszpańskich rodzin. Salpicón z owocami morza jest dziś popularna szczególnie na wybrzeżu i na wyspach Kanaryjskich.
Składniki dla 6 osób
- 250 g gotowanych krewetek
- 30 g gotowanej ośmiornicy
- 100 g gotowanych małży bez muszli
- 8 paluszków krabowych
- 150 g papryki czerwonej
- 100 g papryki zielonej
- natka pietruszki
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
Sos vinagret
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu Jerez
- 4 łyżki z oliwy z oliwek
- sól do smaku
Instructions
- Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut.
- Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy 30 minut.
- Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
- Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia. Małże wyciągamy z muszli a krewetki obieramy z pancerzyków. Następnie kroimy w drobne kawałki 1-2 cm
- Paprykę kroimy w kostkę 1-2 cm, paluszki krabowe w plastry ok. 1 cm. Natkę pietruszki siekamy.
- Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski.
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinegret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku.
- Polewamy vinegretem wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
- Salpicón serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach jak tapas.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/