Hiszpańskie Smaki

Przepis na Sangría – hiszpański napój z czerwonego wina

Sangría
Sangría w języku hiszpańskim oznacza "krwawienie" w nawiązaniu do koloru tego napoju. Jest to orzeźwiający napój alkoholowy, który znany jest już od XVIII wieku. Pierwszą wzmianką o tym alkoholu był wpis w słowniku kastylijskim ojca Esteban Torres, który użył takiego określenia w 1778 roku; "Bebida inventada por los ingleses que se toma mucho en las colonias inglesas y francesas de América"", czyli w wolnym tłumaczeniu "Napój wymyslony przez anglików, który pije się dużo w angielskich i francuskich koloniach w Ameryce.". Sangría znana była na początku bardziej w Ameryce Południowej, ale przybyła do Hiszpanii wraz z imigrantami z zamorskich kolonii. Przez ostatnie 200 lat stała się na tyle popularna, że serwują ją bary w całej Hiszpanii.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 l czerwonego wina
  2. 3 pomarańcze
  3. 4 brzoskwinie
  4. 5 łyżeczek cukru
  5. 2 cytryny
  6. 2 szczypty mielonego cynamonu
Przepis
  1. Wino, (oczywiście hiszpańskie) wlewamy do karafki. W przypadku tego napoju nie jest ważne jak stare jest wino, choć świetnie nadadzą się wina młode, które dodadzą nieco świeżości.
  2. Do wina dodajemy cukru i mieszamy.
  3. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok a trzecią kroimy w plastry lub w ćwiartki.
  4. Tak samo robimy z cytryną, tj. z jednej wyciskamy sok a drugą kroimy w plastry lub ćwiartki.
  5. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Sok z pomarańczy i cytryny a także kawałki owoców dodajemy do wina.
  7. Gdy preferujesz sangrie z mniejszą ilością alkoholu dodaj kostki lodu a jeśli wolisz mocniejszą wersję możesz dodać rum lub brandy.
  8. Wkładamy do lodówki do zmrożenia napoju.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.