
Sangría
2017-02-11 10:41:40

Sangría w języku hiszpańskim oznacza "krwawienie" w nawiązaniu do koloru tego napoju. Jest to orzeźwiający napój alkoholowy, który znany jest już od XVIII wieku. Pierwszą wzmianką o tym alkoholu był wpis w słowniku kastylijskim ojca Esteban Torres, który użył takiego określenia w 1778 roku; "Bebida inventada por los ingleses que se toma mucho en las colonias inglesas y francesas de América"", czyli w wolnym tłumaczeniu "Napój wymyslony przez anglików, który pije się dużo w angielskich i francuskich koloniach w Ameryce.". Sangría znana była na początku bardziej w Ameryce Południowej, ale przybyła do Hiszpanii wraz z imigrantami z zamorskich kolonii. Przez ostatnie 200 lat stała się na tyle popularna, że serwują ją bary w całej Hiszpanii.
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Składniki dla 4 osób
- 1 l czerwonego wina
- 3 pomarańcze
- 4 brzoskwinie
- 5 łyżeczek cukru
- 2 cytryny
- 2 szczypty mielonego cynamonu
Przepis
- Wino, (oczywiście hiszpańskie) wlewamy do karafki. W przypadku tego napoju nie jest ważne jak stare jest wino, choć świetnie nadadzą się wina młode, które dodadzą nieco świeżości.
- Do wina dodajemy cukru i mieszamy.
- Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok a trzecią kroimy w plastry lub w ćwiartki.
- Tak samo robimy z cytryną, tj. z jednej wyciskamy sok a drugą kroimy w plastry lub ćwiartki.
- Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Sok z pomarańczy i cytryny a także kawałki owoców dodajemy do wina.
- Gdy preferujesz sangrie z mniejszą ilością alkoholu dodaj kostki lodu a jeśli wolisz mocniejszą wersję możesz dodać rum lub brandy.
- Wkładamy do lodówki do zmrożenia napoju.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/