
Tarta de Santiago
2019-10-06 19:31:33

Nazwa ciasta wywodzi się z galicyjskiego miasta - Santiago de Compostella, znanego głównie z racji na grób św. Jakuba Apostoła i pielgrzymek udających się tam drogą "camino de Santiago". Jednak przybywając tu oprócz duchowej strony miasta warto poznać je od tej najsłodszej a dokładniej - ciasta pielgrzymów " Tarta de Santiago", które jest ciastem migdałowym o wilgotnym wnętrzu, na, którego wierzchu widnieje krzyż św. Jakuba. Już w 1577, nazywano je ciastme królewskim z racji na rzadką obecność migdałów w owych czasach. Po raz pierwszy w zapiskach znana dziś wersja ciasta pojawiła się dopiero w 1828 a sam krzyż św. Jakuba wraz z cukrem pudrem pojawił się dopiero w 1924 roku.
Ingredients
- 350 g migdałów
- 100 g mąki pszennej (Można pominąć dodatek mąki)
- 200 g miękkiego masła
- 350 g cukru
- 5 jaj
- 1 cytryna
- szczypta soli
- cukier puder do podania
- wydrukowany i wycięty krzyż św. Jakuba link: http://tiny.cc/tarta
Instructions
- Miksujemy przez kilka minut masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę, do której dodajemy powoli jajka.
- 250 g migdałów mocno blendujemy na mąkę a 100 g migdałów kroimy na małe kawałki blanszujemy.
- Dalej miksując dodajemy mąkę pszenną, mąkę z migdałów, ostygnięte zblanszowane migdały, szczyptę soli i startą skórką z cytryny.
- Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek / masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. (o średnicy około 24-30 cm).
- Pieczemy przez 1 h w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto ostygnie kładziemy wycięty krzyż świętego Jakuba i posypujemy cukrem pudrem.
Notes
- Więcej o Galicji dowiedzie się w tym poście - Galicja miłość od pierwszego zjedzenia! http://hiszpanskiesmaki.pl/2015/05/27/galicja-milosc-od-pierwszego-zjedzenia/
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/