Hiszpańskie Smaki

Przepis na Tarta de Santiago z Galicji – migdałowe ciasto z Santiago de Compostela

Tarta de Santiago
Nazwa ciasta wywodzi się z galicyjskiego miasta - Santiago de Compostella, znanego głównie z racji na grób św. Jakuba Apostoła i pielgrzymek udających się tam drogą "camino de Santiago". Jednak przybywając tu oprócz duchowej strony miasta warto poznać je od tej najsłodszej a dokładniej - ciasta pielgrzymów " Tarta de Santiago", które jest ciastem migdałowym o wilgotnym wnętrzu, na, którego wierzchu widnieje krzyż św. Jakuba. Już w 1577, nazywano je ciastme królewskim z racji na rzadką obecność migdałów w owych czasach. Po raz pierwszy w zapiskach znana dziś wersja ciasta pojawiła się dopiero w 1828 a sam krzyż św. Jakuba wraz z cukrem pudrem pojawił się dopiero w 1924 roku.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 350 g migdałów
  2. 100 g mąki pszennej (Można pominąć dodatek mąki)
  3. 200 g miękkiego masła
  4. 350 g cukru
  5. 5 jaj
  6. 1 cytryna
  7. szczypta soli
  8. cukier puder do podania
  9. wydrukowany i wycięty krzyż św. Jakuba link: http://tiny.cc/tarta
Instructions
  1. Miksujemy przez kilka minut masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę, do której dodajemy powoli jajka.
  2. 250 g migdałów mocno blendujemy na mąkę a 100 g migdałów kroimy na małe kawałki blanszujemy.
  3. Dalej miksując dodajemy mąkę pszenną, mąkę z migdałów, ostygnięte zblanszowane migdały, szczyptę soli i startą skórką z cytryny.
  4. Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek / masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. (o średnicy około 24-30 cm).
  5. Pieczemy przez 1 h w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  6. Gdy ciasto ostygnie kładziemy wycięty krzyż świętego Jakuba i posypujemy cukrem pudrem.
Notes
  1. Więcej o Galicji dowiedzie się w tym poście - Galicja miłość od pierwszego zjedzenia! http://hiszpanskiesmaki.pl/2015/05/27/galicja-milosc-od-pierwszego-zjedzenia/
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.