Przepis na Torrijas - hiszpańskie tosty na słodko
Choć torrijas to hiszpańska duma, przepis na tę słodkość skrywają księgi kucharskie z okresu Cesarstwa Rzymskiego, co czyni je jednym najstarszych znanych deserów. Z kolei pierwszym hiszpańskim autorem, który tak docenił walory torrijas, że postanowił wspomnieć o nich w skomponowanej przez siebie kolędzie, był Juan de Encina. Dlaczego jednak torrijas stały się niekwestionowanym symbolem Semana Santa w Hiszpanii? Z czysto pragmatycznego przesłanek - wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania były dozwolone w trakcie Wielkiego Postu. Torrijas były potrawą nie tylko szybką, kaloryczną i sycącą, ale przede wszystkim stworzoną z powszechnie dostępnych produktów - nic więc dziwnego, że idealnie wpisały się więc w wielkanocny jadłospis Hiszpanów.
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Łączny czas 25 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia Andaluzja
Porcje 6 osób
Składniki
- 1 szt bagietki najlepiej czerstwa
- 500 ml mleka
- 1 szt kora cynamonu
- 1 szt skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru do mleka
- 2 szt jaja
- 1 łyżeczka cynamon w proszku
- 2 łyżki cukier do posypania torrijas
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
Instrukcje
- Do rondla wlej mleko, dodaj korę cynamonu, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Bagietkę pokrój na 2-3 centymetrowe kromki i zanurz je w mleku na kilka minut.
- Nasączone mlekiem kromki połóż na ręcznik papierowy, aby przed smażeniem pozbyć się nadmiaru mleka.
- Obtocz kromki w roztrzepanym jajku i smaż na oliwie, aż do zezłocenia.
- Teraz ściągnij je z patelni, wyłóż na ręcznik papierowy, po czym obtocz w cukrze połączonym z cynamonem. Serwuj od razu na gorąco! Inaczej się rozpłyną ? !
Słowo kluczowe bagietka, deser hiszpański, torrijas, tosty