Hiszpańskie Smaki

Przepis na torrijas – hiszpańskie słodkie tosty

Hiszpańskie Smaki by Adrian Stojewski

Przepis na Torrijas - hiszpańskie tosty na słodko

Choć torrijas to hiszpańska duma, przepis na tę słodkość skrywają księgi kucharskie z okresu Cesarstwa Rzymskiego, co czyni je jednym najstarszych znanych deserów. Z kolei pierwszym hiszpańskim autorem, który tak docenił walory torrijas, że postanowił wspomnieć o nich w skomponowanej przez siebie kolędzie, był Juan de Encina.
Dlaczego jednak torrijas stały się niekwestionowanym symbolem Semana Santa w Hiszpanii? Z czysto pragmatycznego przesłanek - wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania były dozwolone w trakcie Wielkiego Postu. Torrijas były potrawą nie tylko szybką, kaloryczną i sycącą, ale przede wszystkim stworzoną z powszechnie dostępnych produktów - nic więc dziwnego, że idealnie wpisały się więc w wielkanocny jadłospis Hiszpanów.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia Andaluzja
Porcje 6 osób

Składniki
  

  • 1 szt bagietki najlepiej czerstwa
  • 500 ml mleka
  • 1 szt kora cynamonu
  • 1 szt skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru do mleka
  • 2 szt jaja
  • 1 łyżeczka cynamon w proszku
  • 2 łyżki cukier do posypania torrijas
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen

Instrukcje
 

  • Do rondla wlej mleko, dodaj korę cynamonu, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny.
  • Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Bagietkę pokrój na 2-3 centymetrowe kromki i zanurz je w mleku na kilka minut.
  • Nasączone mlekiem kromki połóż na ręcznik papierowy, aby przed smażeniem pozbyć się nadmiaru mleka.
  • Obtocz kromki w roztrzepanym jajku i smaż na oliwie, aż do zezłocenia.
  • Teraz ściągnij je z patelni, wyłóż na ręcznik papierowy, po czym obtocz w cukrze połączonym z cynamonem. Serwuj od razu na gorąco! Inaczej się rozpłyną ? !
Słowo kluczowe bagietka, deser hiszpański, torrijas, tosty
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.