Paella de Mariscos - przepis
2016-11-30 14:47:29
Serves 4
Przepis na wspaniałą paelle z owoców morza, pochodząca z regionu Walencji.
Prep Time
20 min
Cook Time
40 hr
Total Time
1 hr
Prep Time
20 min
Cook Time
40 hr
Total Time
1 hr
Składniki dla 4osób
- 500 gryżu Bomba
- ½czerwonej papryki
- 1/2 pietruszka
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- sól
- 2 litry wody
- szafran
- 300g żabnicy
- 250 g małży
- 150 g pierścienie
- kalmarów
- 150 g krewetek
- 150 g langusty
- 3 Noras papryki suszonej z Murcji / Alicante
- 1 łyżka papryki w proszku
Instructions
- Myjemy warzywa i obieramy. Oczyszczamy papryki i kroimy w paski. Cebulę i czosnek gęsto siekamy.
- Owoce morza myjemy. Kalmary oczyszczamy i tniemy w krążki.
- Na specjalnej patelni tzw.“paella”/“paellera” podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy krążki kalmarów i paprykę. Po podsmażeniu odkładamy kalmary i paprykę do oddzielnej miseczki.
- Na niewielkim ogniu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kilka minut dopóki nie zmiękną całkiem.
- Na innym boku paelli lub innej patelni przygotowujemy sos z ñoras. Do oliwy dodajemy suszone papryczki ñoras, szafran i łyżkę papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej).
- Do paelli dodajemy ryż typu “bomba” i mieszamy na małym ogniu dodając sos z ñoras.
- W tym samym czasie przygotowujemy bulion z owoców morza. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ryby i langusty. Zostawiamy to na 5 minut na dużym ogniu, a następnie kolejne 15 minut na małym ogniu. W ostatniej chwili dodać małże. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy sam bulion do ryżu by go przykryć.
- Polewamy bulionem po trochu jak tylko zmniejszy się ilość wody na patelni lecz ani razu nie mieszamy już ryżu.
- Pod koniec dodajemy wszystkie owoce morza i wcześniej podsmażone paski papryki do dekoracji.
- Gdy ryż zaabsorbuje odpowiednią ilość wody wyłączamy ogień.
- Odstawiamy na 5 minut by “ochłonęła” 🙂
- Serwujemy podając cytrynę, którą na talerzu skrapiamy paelle.
Notes
- PS: Świetnie do paelli komponuje się sos "alli oli", którego przepis również znajdziecie na Tastes of Spain.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/