Hiszpańskie Smaki

Przepis na Paella de Mariscos

Paella de Mariscos - przepis
Serves 4
Przepis na wspaniałą paelle z owoców morza, pochodząca z regionu Walencji.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
40 hr
Total Time
1 hr
Prep Time
20 min
Cook Time
40 hr
Total Time
1 hr
Składniki dla 4osób
  1. 500 gryżu Bomba
  2. ½czerwonej papryki
  3. 1/2 pietruszka
  4. 3 dojrzałe pomidory
  5. 1 cebula
  6. 1 ząbek czosnku
  7. Oliwa z oliwek
  8. sól
  9. 2 litry wody
  10. szafran
  11. 300g żabnicy
  12. 250 g małży
  13. 150 g pierścienie
  14. kalmarów
  15. 150 g krewetek
  16. 150 g langusty
  17. 3 Noras papryki suszonej z Murcji / Alicante
  18. 1 łyżka papryki w proszku
Instructions
  1. Myjemy warzywa i obieramy. Oczyszczamy papryki i kroimy w paski. Cebulę i czosnek gęsto siekamy.
  2. Owoce morza myjemy. Kalmary oczyszczamy i tniemy w krążki.
  3. Na specjalnej patelni tzw.“paella”/“paellera” podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy krążki kalmarów i paprykę. Po podsmażeniu odkładamy kalmary i paprykę do oddzielnej miseczki.
  4. Na niewielkim ogniu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kilka minut dopóki nie zmiękną całkiem.
  5. Na innym boku paelli lub innej patelni przygotowujemy sos z ñoras. Do oliwy dodajemy suszone papryczki ñoras, szafran i łyżkę papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej).
  6. Do paelli dodajemy ryż typu “bomba” i mieszamy na małym ogniu dodając sos z ñoras.
  7. W tym samym czasie przygotowujemy bulion z owoców morza. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ryby i langusty. Zostawiamy to na 5 minut na dużym ogniu, a następnie kolejne 15 minut na małym ogniu. W ostatniej chwili dodać małże. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy sam bulion do ryżu by go przykryć.
  8. Polewamy bulionem po trochu jak tylko zmniejszy się ilość wody na patelni lecz ani razu nie mieszamy już ryżu.
  9. Pod koniec dodajemy wszystkie owoce morza i wcześniej podsmażone paski papryki do dekoracji.
  10. Gdy ryż zaabsorbuje odpowiednią ilość wody wyłączamy ogień.
  11. Odstawiamy na 5 minut by “ochłonęła” 🙂
  12. Serwujemy podając cytrynę, którą na talerzu skrapiamy paelle.
Notes
  1. PS: Świetnie do paelli komponuje się sos "alli oli", którego przepis również znajdziecie na Tastes of Spain.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.