
Paella de verduras
2017-02-16 20:40:55

Jest to wegetariańska wersja paelli, która nie posiada ani mięsa np. z królika jak w Paella Valenciana ani owoców morza jak przy Paella de mariscos. Bardzo zdrowa i mimo swej "wegetariańskości" bardzo pożywna 😉
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
- - 400 g ryżu do paelli (najlepszym będzie Albufera)
- - 100 g zielonej płaskiej fasoli
- - 2 marchewki
- - 250 g karczochów
- - 250 g pomidorów
- - 1 cebula
- - 1 zielona papryka
- - 1 czerwona papryka
- - 100 g białej fasoli
- - 2 ząbki czosnku
- - czerwona papryka w proszku (słodka)
- - oliwa z oliwek
- - sól
Przepis
- Kroimy drobno ząbki czosnku i zaczynamy smażyć na oliwie z oliwek.
- Pomidory ścieramy na tarce i dodajemy gdy czosnek się zeszkli.
- Zieloną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do oliwy, przygotowując tzw. sofrito.
- Myjemy i obieramy resztę warzyw i kroimy w kostkę a następnie wszystkie oprócz karczochów smażymy w oliwie z oliwek.
- Karczochy gotujemy.
- Gdy warzywa się lekko przysmażą a oliwa nabierze smaku warzyw, wlewamy 8 szklanek wody.
- Po 15 minutach gotowania, dodajemy karczochy.
- Na patelnię do paelli (tzw. "paella") wlewamy oliwę z oliwek a następnie wrzucamy ryz.
- Wlewamy wcześniej przygotowane sofrito a po chwili wlewamy nasz bulion warzywny.
- Gotujemy na wysokim ogniu przez około 5 - 8 minut a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Ważne by od tego momentu nie mieszać paelli. Ryż musi być lekko przkryty bulione. Gdy będzie go za mało dolewamy.
- Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż do ugotowania ryżu.
- Gdy ryż będzie odpowiednio miękki wyłączamy ogień a na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy na kilka minut by paella "ochłonęła" a następnie jemy! 🙂
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/