Hiszpańskie Smaki

Przepis na Paella de verduras – paella z warzywami

Paella de verduras
Jest to wegetariańska wersja paelli, która nie posiada ani mięsa np. z królika jak w Paella Valenciana ani owoców morza jak przy Paella de mariscos. Bardzo zdrowa i mimo swej "wegetariańskości" bardzo pożywna 😉
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
  1. - 400 g ryżu do paelli (najlepszym będzie Albufera)
  2. - 100 g zielonej płaskiej fasoli
  3. - 2 marchewki
  4. - 250 g karczochów
  5. - 250 g pomidorów
  6. - 1 cebula
  7. - 1 zielona papryka
  8. - 1 czerwona papryka
  9. - 100 g białej fasoli
  10. - 2 ząbki czosnku
  11. - czerwona papryka w proszku (słodka)
  12. - oliwa z oliwek
  13. - sól
Przepis
  1. Kroimy drobno ząbki czosnku i zaczynamy smażyć na oliwie z oliwek.
  2. Pomidory ścieramy na tarce i dodajemy gdy czosnek się zeszkli.
  3. Zieloną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do oliwy, przygotowując tzw. sofrito.
  4. Myjemy i obieramy resztę warzyw i kroimy w kostkę a następnie wszystkie oprócz karczochów smażymy w oliwie z oliwek.
  5. Karczochy gotujemy.
  6. Gdy warzywa się lekko przysmażą a oliwa nabierze smaku warzyw, wlewamy 8 szklanek wody.
  7. Po 15 minutach gotowania, dodajemy karczochy.
  8. Na patelnię do paelli (tzw. "paella") wlewamy oliwę z oliwek a następnie wrzucamy ryz.
  9. Wlewamy wcześniej przygotowane sofrito a po chwili wlewamy nasz bulion warzywny.
  10. Gotujemy na wysokim ogniu przez około 5 - 8 minut a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Ważne by od tego momentu nie mieszać paelli. Ryż musi być lekko przkryty bulione. Gdy będzie go za mało dolewamy.
  11. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż do ugotowania ryżu.
  12. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki wyłączamy ogień a na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy na kilka minut by paella "ochłonęła" a następnie jemy! 🙂
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.