Hiszpańskie Smaki

Przepis na Patatas Bravas – ziemniaczki w katalońskim ostrym sosie

Patatas bravas / Papas Bravas / Patatas a la brava
Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Wiemy, że powstała ona po podbiciu Imperium Inków, czyli po 1542 roku, gdyż wcześniej ziemniaki nie były znane w Hiszpanii ani Europie. Pierwsze wzmianki pochodzą z końca XIX wieku, które mówią o wersji ziemniaków dla biedoty, ale wzmianka dokładnie opisująca tę potrawę, podawaną w barach w Madrycie pochodzie z lat 60tych XX wieku . Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki wraz z ostrym sosem z papryki słodkiej i ostrej (w proszku), oliwą z oliwek i mąki. W zależności od regionu Hiszpanii, do sosu dodaje się również pomidorów lub wina.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
Składniki dla 4 osób
  1. 4 duże ziemniaki
  2. 1/2 cebuli
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 2 papryczki cayenne / 2 łyżeczki cayenne
  5. 1 łyżka papryki słodkiej
  6. 1 łyżka papryki ostrej
  7. 1 szklanka rozdrobnionych świeżych pomidorów
  8. 1 łyżka mąki
  9. łyżka octu
  10. olej
  11. szczypta soli
  12. szczypta cukru
  13. woda
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 3 centymetrową.
  2. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować odstawiamy po około 5- 8 minutach. Ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu i gdy się zezłocą odstawiamy na papier by odsączyć je z tłuszczu.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z oliwą z oliwek dodając szczyptę soli.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy porkojony czosnek i papryczki cayenne, soli i cukru do smaku, a także paprykę w proszku. Tę ostrą i słodką.
  5. Gdy cebula i czosnek się zezłoci, dodajemy rozdrobnione pomidory i gotujemy sos przez 5 minut, aż zredukuje się odpowiednio.
  6. Do półowy szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie by nie powstały grudki mąki.
  7. Wodę z mąką dodajemy do sosu i gotujemy przez kilka minut aż będzie odpowiednio gęsty.
  8. Całość miksujemy na gładką masę i odstawiamy.
  9. Gdy ziemniaki i sos są już w temperaturze pokojowej serwujemy polewając sos po smażonych ziemniakach.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.