Patatas bravas / Papas Bravas / Patatas a la brava
2017-01-27 12:24:21
Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Wiemy, że powstała ona po podbiciu Imperium Inków, czyli po 1542 roku, gdyż wcześniej ziemniaki nie były znane w Hiszpanii ani Europie. Pierwsze wzmianki pochodzą z końca XIX wieku, które mówią o wersji ziemniaków dla biedoty, ale wzmianka dokładnie opisująca tę potrawę, podawaną w barach w Madrycie pochodzie z lat 60tych XX wieku . Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki wraz z ostrym sosem z papryki słodkiej i ostrej (w proszku), oliwą z oliwek i mąki. W zależności od regionu Hiszpanii, do sosu dodaje się również pomidorów lub wina.
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
Składniki dla 4 osób
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki cayenne / 2 łyżeczki cayenne
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 szklanka rozdrobnionych świeżych pomidorów
- 1 łyżka mąki
- łyżka octu
- olej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 3 centymetrową.
- Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować odstawiamy po około 5- 8 minutach. Ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu i gdy się zezłocą odstawiamy na papier by odsączyć je z tłuszczu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z oliwą z oliwek dodając szczyptę soli.
- Gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy porkojony czosnek i papryczki cayenne, soli i cukru do smaku, a także paprykę w proszku. Tę ostrą i słodką.
- Gdy cebula i czosnek się zezłoci, dodajemy rozdrobnione pomidory i gotujemy sos przez 5 minut, aż zredukuje się odpowiednio.
- Do półowy szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie by nie powstały grudki mąki.
- Wodę z mąką dodajemy do sosu i gotujemy przez kilka minut aż będzie odpowiednio gęsty.
- Całość miksujemy na gładką masę i odstawiamy.
- Gdy ziemniaki i sos są już w temperaturze pokojowej serwujemy polewając sos po smażonych ziemniakach.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/