
Pulpo a la gallega
2017-02-09 13:42:56

Galicja słynie z najlepszych w całej Hiszpanii owoców morza. Właśnie dlatego tutejsze morskie stworzenia, po przyrządzenia w niezwykle prosty sposób smakują nieziemsko. Właśnie Pulpo a la gallega jest tu swietnym przykładem. W Carballiño istnieje coroczna fiesta "Fiesta del pulpo" w której przygotowuje się pulpo dla od 80 000 do 100 000 osób 🙂
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Total Time
45 min
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Total Time
45 min
Składniki dla 4 osób
- ośmiornica o wadze 1 kg
- 2 ziemniaki
- woda
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- papryka słodka w proszku
Przepis
- Myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy w garnku z odrobiną soli.
- Do drugiego garnka odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę, dosypujemy soli i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy woda zacznie wrzeć łapiemy ośmiornicę za głowę i wkładamy ją a następnie wyciągamy. Powtarzamy tę czynność 3-krotnie. Jest to tzw. „Asustar el pulpo” czyli straszenie ośmiornicy. Dzięki temu procesowi kolagen, zawarty we włóknach mięsa, pozostaje odpowiednio sprężysty i nie staj się twardy przez nagłą zmianę temperatury.
- Po ugotowaniu ziemniaków, odsączamy je a następnie kroimy cztery części „w ćwiartki” i odstawiamy.
- Wkrótce po ugotowaniu ziemniaków ośmiornica jest również gotowa, w zależności od jej wielkości. Dla małej ośmiornicy 1,5 kg, wystarczy nawet 25 minut gotowania. Dla większej odpowiednio więcej.
- By sprawdzić czy ośmiornica jest gotowa sprawdzamy dwa elementy. Kolor – ośmiornica musi mieć czerwony kolor i drugi – stopień twardości mięsa, tj. mięso musi być sprężyste. Sprawdzamy to wkuwając wykałaczkę w mięso.
- Po wyciągnięciu „pulpo” kroimy nożyczkami / nożem mięso na małe i podobne kawałki, od ok. 1,5 do 3 cm.
- Wykładamy je na ta talerz, oryginalnie jak na zdjęciu talerz powinien być drewniany.
- Posypujemy całość papryką czerwoną, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą gruboziarnistą.
Notes
- Serwujemy na drewnianych talerzach.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/