Hiszpańskie Smaki

Przepis na Pulpo a la gallega – ośmiornica po galicyjsku

Pulpo a la gallega
Galicja słynie z najlepszych w całej Hiszpanii owoców morza. Właśnie dlatego tutejsze morskie stworzenia, po przyrządzenia w niezwykle prosty sposób smakują nieziemsko. Właśnie Pulpo a la gallega jest tu swietnym przykładem. W Carballiño istnieje coroczna fiesta "Fiesta del pulpo" w której przygotowuje się pulpo dla od 80 000 do 100 000 osób 🙂
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Total Time
45 min
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Total Time
45 min
Składniki dla 4 osób
  1. ośmiornica o wadze 1 kg
  2. 2 ziemniaki
  3. woda
  4. oliwa z oliwek
  5. sól gruboziarnista
  6. papryka słodka w proszku
Przepis
  1. Myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy w garnku z odrobiną soli.
  2. Do drugiego garnka odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę, dosypujemy soli i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć łapiemy ośmiornicę za głowę i wkładamy ją a następnie wyciągamy. Powtarzamy tę czynność 3-krotnie. Jest to tzw. „Asustar el pulpo” czyli straszenie ośmiornicy. Dzięki temu procesowi kolagen, zawarty we włóknach mięsa, pozostaje odpowiednio sprężysty i nie staj się twardy przez nagłą zmianę temperatury.
  4. Po ugotowaniu ziemniaków, odsączamy je a następnie kroimy cztery części „w ćwiartki” i odstawiamy.
  5. Wkrótce po ugotowaniu ziemniaków ośmiornica jest również gotowa, w zależności od jej wielkości. Dla małej ośmiornicy 1,5 kg, wystarczy nawet 25 minut gotowania. Dla większej odpowiednio więcej.
  6. By sprawdzić czy ośmiornica jest gotowa sprawdzamy dwa elementy. Kolor – ośmiornica musi mieć czerwony kolor i drugi – stopień twardości mięsa, tj. mięso musi być sprężyste. Sprawdzamy to wkuwając wykałaczkę w mięso.
  7. Po wyciągnięciu „pulpo” kroimy nożyczkami / nożem mięso na małe i podobne kawałki, od ok. 1,5 do 3 cm.
  8. Wykładamy je na ta talerz, oryginalnie jak na zdjęciu talerz powinien być drewniany.
  9. Posypujemy całość papryką czerwoną, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą gruboziarnistą.
Notes
  1. Serwujemy na drewnianych talerzach.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.