
Roscon de reyes - Ciasto Trzech Króli
2017-01-05 08:54:53

Ciasto znane w całej Hiszpanii, ale również w innych krajach takich jak Francja. Pieczone i podawane 6 grudnia z okazji święta Trzech Króli. Do środka ciasta wkłada się małą figurkę lub ziarno fasoli. Ten, kto znajdzie w swoim kawałku niespodziankę w nagrodę otrzymuje koronę, którą nosi podczas wspólnego świątecznego i rodzinnego obiadu. Dzieci na ten dzień wyczekują najbardziej bo to właśnie Trzej Królowie przynoszą prezenty a nie św. Mikołaj czy Dziadek Mróz 😉
Prep Time
1 hr
Cook Time
2 hr
Total Time
3 hr
Prep Time
1 hr
Cook Time
2 hr
Total Time
3 hr
Składniki dla 6 osób
Do ciasta
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 20 g drożdży piekarskich
- 125 g cukru
- 70 g masła (temperatura pokojowa)
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka 3,2 %
- 8 ml Agua de azahar lub aromatu pomarańczowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka białego rumu lub 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1 szczypta soli
Do dekoracji ciasta
- jajko
- wiśnie w syropie
- płatki migdałów
- bakalie
- owoce kandyzowane
Przepis
- Podgrzewamy mleko w garnku z wodą.
- Do miski dodajemy drożdże i ciepłe mleko z wodą, ale nie zbyt gorące (mniej niż 60 stopni)
- Rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Do miski dodajemy mąkę, cukier i jajka.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto. Do ciasta dodajemy Agua del Azahar lub aromat pomarańczowy a także rum lub aromat rumowy.
- Wyrabiamy ciasto jeszcze przez około 10 minut i dodajemy powoli roztopione masło.
- Ugniatamy je na kulę i odstawiamy pod przykryciem na około 1,5 h.
- Stół obsypujemy mąką, ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilkanaście minut a następnie formujemy roladę.
- Wkładamy figurkę lub fasolę do środka masy.
- Wkładamy do środka obręcz do pieczenia i kładziemy na blachę tak by stworzyć koło, łącząc dwa końce "rolady".
- Ciasto malujemy jajkiem, by nie wyschło i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Dekorujemy bakaliami i obtaczanymi w mące owocami kandyzowanymi i wiśniami.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez około 20-25 minut.
- Ciasto gotowe!
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/