Hiszpańskie Smaki

Przepis na Roscon de reyes

Roscon de reyes - Ciasto Trzech Króli
Ciasto znane w całej Hiszpanii, ale również w innych krajach takich jak Francja. Pieczone i podawane 6 grudnia z okazji święta Trzech Króli. Do środka ciasta wkłada się małą figurkę lub ziarno fasoli. Ten, kto znajdzie w swoim kawałku niespodziankę w nagrodę otrzymuje koronę, którą nosi podczas wspólnego świątecznego i rodzinnego obiadu. Dzieci na ten dzień wyczekują najbardziej bo to właśnie Trzej Królowie przynoszą prezenty a nie św. Mikołaj czy Dziadek Mróz 😉
Write a review
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
2 hr
Total Time
3 hr
Prep Time
1 hr
Cook Time
2 hr
Total Time
3 hr
Składniki dla 6 osób
Do ciasta
  1. 400 g mąki pszennej typ 650
  2. 20 g drożdży piekarskich
  3. 125 g cukru
  4. 70 g masła (temperatura pokojowa)
  5. 2 jajka
  6. 3 łyżki mleka 3,2 %
  7. 8 ml Agua de azahar lub aromatu pomarańczowego
  8. 100 ml wody
  9. 1 łyżka białego rumu lub 1 łyżeczka aromatu rumowego
  10. 1 szczypta soli
Do dekoracji ciasta
  1. jajko
  2. wiśnie w syropie
  3. płatki migdałów
  4. bakalie
  5. owoce kandyzowane
Przepis
  1. Podgrzewamy mleko w garnku z wodą.
  2. Do miski dodajemy drożdże i ciepłe mleko z wodą, ale nie zbyt gorące (mniej niż 60 stopni)
  3. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Do miski dodajemy mąkę, cukier i jajka.
  5. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Do ciasta dodajemy Agua del Azahar lub aromat pomarańczowy a także rum lub aromat rumowy.
  6. Wyrabiamy ciasto jeszcze przez około 10 minut i dodajemy powoli roztopione masło.
  7. Ugniatamy je na kulę i odstawiamy pod przykryciem na około 1,5 h.
  8. Stół obsypujemy mąką, ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilkanaście minut a następnie formujemy roladę.
  9. Wkładamy figurkę lub fasolę do środka masy.
  10. Wkładamy do środka obręcz do pieczenia i kładziemy na blachę tak by stworzyć koło, łącząc dwa końce "rolady".
  11. Ciasto malujemy jajkiem, by nie wyschło i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  12. Dekorujemy bakaliami i obtaczanymi w mące owocami kandyzowanymi i wiśniami.
  13. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez około 20-25 minut.
  14. Ciasto gotowe!
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.