
Święta w Hiszpanii są ważnym wydarzeniem rodzinnym, choć często spędza się je tu również w gronie przyjaciół i znajomych. Jako, że Hiszpania jest katolickim krajem, część tych samych tradycji znajdziemy również w Polsce, np. szopki bożonarodzeniowe zwane „Belem”, w których często są żywe zwierzęta i Święta rodzina wraz z Jezusem w żłóbku, pasterka, która zaczyna się o 12:00 w nocy czy kolacja wigilijna, którą się spędza bardzo uroczyście. Choć to co znajdziemy na tu stole bardzo różni się od tego co znajdziemy na naszych polskich stołach i różni się również od tego co znajdziemy w innych regionach samej Hiszpanii. Podczas Wigilii Bożego Narodzenia zjemy między innymi prosię i jagnięcinę w Kastylii Leon i Kastylii La Manczy, ptaki, jak na przykład indyk w Andaluzji, duży wybór owoców morza w tym krewetki, kraby, homary, morszczuk, okoń morski, dorady i leszcz praktycznie w każdym nadmorskim regionie. A na deser, bardzo często znajdziemy, marcepan, orzechy, Turrón, czyli rodzaj nugatu, pod wieloma postaciami jak np. kruchy i biały turron z Alicante, miękki i ciągnący (turrón z Jijony. Turrón z Alicante okrywa się opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim z bliskimi osobami. By jeszcze kolacja wigilijna była jeszcze bardziej uroczysta w prawie całej Hiszpanii można znaleźć na stołach cave, czyli hiszpański odpowiednik francuskiego szampana.
Spójrzcie jakie świąteczne prezenty oferuje Andaluzja 😉