Hiszpańskie Smaki

Święta w Hiszpanii

Boże Narodzenie
Boże Narodzenie

Święta w Hiszpanii są ważnym wydarzeniem rodzinnym, choć często spędza się je tu również w gronie przyjaciół i znajomych. Jako, że Hiszpania jest katolickim krajem, część tych samych tradycji znajdziemy również w Polsce, np. szopki bożonarodzeniowe zwane „Belem”, w których często są żywe zwierzęta i Święta rodzina wraz z Jezusem w żłóbku, pasterka, która zaczyna się o 12:00 w nocy czy kolacja wigilijna, którą się spędza bardzo uroczyście. Choć to co znajdziemy na tu stole bardzo różni się od tego co znajdziemy na naszych polskich stołach i różni się również od tego co znajdziemy w innych regionach samej Hiszpanii. Podczas Wigilii Bożego Narodzenia zjemy między innymi prosię i jagnięcinę w Kastylii Leon i Kastylii La Manczy, ptaki, jak na przykład indyk w Andaluzji, duży wybór owoców morza w tym krewetki, kraby, homary, morszczuk, okoń morski, dorady i leszcz praktycznie w każdym nadmorskim regionie. A na deser, bardzo często znajdziemy, marcepan, orzechy, Turrón, czyli rodzaj nugatu, pod wieloma postaciami jak np. kruchy i biały turron z Alicante, miękki i ciągnący (turrón z Jijony. Turrón z Alicante okrywa się opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim z bliskimi osobami. By jeszcze kolacja wigilijna była jeszcze bardziej uroczysta w prawie całej Hiszpanii można znaleźć na stołach cave, czyli hiszpański odpowiednik francuskiego szampana.

Boże narodzenie w Katalonii
Boże narodzenie w Katalonii
 
Ciekawą tradycją w Katalonii jest „Tio de Nadal”, czyli „świąteczny pieniek”, który  ustawia się najczęściej przy kominku 8 grudnia a dzieci muszą się nim opiekować aż do Wigilii  lub Bożego Narodzenia, gdy to dzieci uderzają go kijami tak długo aż wydalali z siebie prezenty i słodycze i spiewają :„Caga tió, tió de Nadal / No caguis arengades, que són salades / Caga torrons, que són més bons!  (Rób kupę tió, pieńku bożonarodzeniowy/Ale nie wydalaj śledzi, które są słone/ Wydalaj torrons, które są dużo lepsze).  Dzieci, które nie zachowywały się grzecznie, zamiast cukierków, czy czekoladek, mogą otrzymać węgiel.

 

 

 

Spójrzcie jakie świąteczne prezenty oferuje Andaluzja 😉

Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.