Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Cocido madrileño – Gulasz madrycki

Przepis na Cocido madrileño – Gulasz madrycki

Adrian Stojewski
Nie ma bardziej reprezentatywnej potrawy w stolicy Hiszpanii jak cocido madrileño. Początki gulaszu madryckiego sięgają XII wieku, kiedy to żydzi sefardyjscy przygotowywali tę potrawę w zimne dni, aby dzięki skondensowaniu wartości odżywczych rozgrzewała i dodawała energii. Była to jednak wersja bez wieprzowiny,która na wzór tradacyjnej żydowskiej potrawy – adafinay, bazowała na ciecierzycy. Sama ciecierzyca dotarła na Półwysep Iberyjski dzięki Kartagińczykom, którzy wybudowali miasto Nova Cartagena (obecnie w regionie Murcji). Począwszy od XV wieku chrześcijanie modyfikowali tę potrawę, dodając do niej różne składniki z wieprzowiny, takie jak boczek, chorizo czy kaszanka morcilla. Potrawę podaje się w całości lub oddzielnie, serwując najpierw powstały bulion (z makarnem), kapustę, a na kolejnym talerzu resztę składników!
Prep Time 30 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 30 mins
Course Madryt
Servings 6

Ingredients
  

  • 300 gram ciecierzycy
  • 400 gram kaszanki
  • 200 gram boczku
  • 300 gram szynki wieprzowej
  • 2 kości cielęce/wołowe ze szpikiem
  • 2 kiełbasy chorizo najlepiej surowe
  • ćwiartka z kurczaka
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki opcjonalnie
  • 150 gram makaronu do rosołu
  • woda
  • sól

Instructions
 

  • Dzień przed przygotowywaniem Cocido madrileño pozostawiamy w wodzie ciecierzycę na noc.
  • Obieramy wszystkie warzywa, marchewkę kroimy w grube ok. 3 cm plastry, cebulę w piórka, a kapustę grubo szatkujemy. Ziemniaki kroimy na pół lub w ćwiartki.
  • Porcjujemy mięso: boczek, szynkę i kiełbasę chorizo kroimy na duże ok. 3 centymetrowe kawałki. Kaszankę zostawiamy w całości.
  • Wszystkie mięsa delikatnie podsmażamy w garnku, a następnie dusimy w dużej ilości wody.
  • Gotujemy około godziny pamiętając, by w trakcie wyławiać szumowiny.
  • Dodajemy ciecierzycę, marchew i cebulę – gotujemy dalej przez kolejną godzinę.
  • Kapustę smażymy na głębokiej patelni z czosnkiem i oliwą z oliwek, dosalamy i dolewamy wody, aby udusić kapustę.
  • Oddzielnie gotujemy ziemniaki, a także makaron do rosołu, wodę w obu przypadkach dosalamy.
  • Przecedzamy wszystkie składniki gulaszu, a następnie wlewamy do miseczki bulion wraz z ugotowanym wcześniej makaronem.Kapustę przekładamy do oddzielnej miseczki, a wszystkie kawałki mięsa i warzyw wykładamy na duży talerz.
  • Możecie też połączyć wszystkie składniki na jednym talerzu i posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Przygotujcie się na bardzo obfity posiłek! ?
Keyword chorizo, ciecierzyca, Cocido madrileño, Gulasz madrycki, kuchnia madrytu, madryt
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »
Gambas al ajillo

Przepis na Gambas al ajillo

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą

Read More »