Przepis na Cocido madrileño – Gulasz madrycki
Adrian StojewskiNie ma bardziej reprezentatywnej potrawy w stolicy Hiszpanii jak cocido madrileño. Początki gulaszu madryckiego sięgają XII wieku, kiedy to żydzi sefardyjscy przygotowywali tę potrawę w zimne dni, aby dzięki skondensowaniu wartości odżywczych rozgrzewała i dodawała energii. Była to jednak wersja bez wieprzowiny,która na wzór tradacyjnej żydowskiej potrawy – adafinay, bazowała na ciecierzycy. Sama ciecierzyca dotarła na Półwysep Iberyjski dzięki Kartagińczykom, którzy wybudowali miasto Nova Cartagena (obecnie w regionie Murcji). Począwszy od XV wieku chrześcijanie modyfikowali tę potrawę, dodając do niej różne składniki z wieprzowiny, takie jak boczek, chorizo czy kaszanka morcilla. Potrawę podaje się w całości lub oddzielnie, serwując najpierw powstały bulion (z makarnem), kapustę, a na kolejnym talerzu resztę składników!
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 2 godziny godzin
Łączny czas 2 godziny godzin 30 minuty minut
Rodzaj Madryt
Porcje 6
Składniki
- 300 gram ciecierzycy
- 400 gram kaszanki
- 200 gram boczku
- 300 gram szynki wieprzowej
- 2 kości cielęce/wołowe ze szpikiem
- 2 kiełbasy chorizo najlepiej surowe
- ćwiartka z kurczaka
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 białej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki opcjonalnie
- 150 gram makaronu do rosołu
- woda
- sól
Instrukcje
- Dzień przed przygotowywaniem Cocido madrileño pozostawiamy w wodzie ciecierzycę na noc.
- Obieramy wszystkie warzywa, marchewkę kroimy w grube ok. 3 cm plastry, cebulę w piórka, a kapustę grubo szatkujemy. Ziemniaki kroimy na pół lub w ćwiartki.
- Porcjujemy mięso: boczek, szynkę i kiełbasę chorizo kroimy na duże ok. 3 centymetrowe kawałki. Kaszankę zostawiamy w całości.
- Wszystkie mięsa delikatnie podsmażamy w garnku, a następnie dusimy w dużej ilości wody.
- Gotujemy około godziny pamiętając, by w trakcie wyławiać szumowiny.
- Dodajemy ciecierzycę, marchew i cebulę – gotujemy dalej przez kolejną godzinę.
- Kapustę smażymy na głębokiej patelni z czosnkiem i oliwą z oliwek, dosalamy i dolewamy wody, aby udusić kapustę.
- Oddzielnie gotujemy ziemniaki, a także makaron do rosołu, wodę w obu przypadkach dosalamy.
- Przecedzamy wszystkie składniki gulaszu, a następnie wlewamy do miseczki bulion wraz z ugotowanym wcześniej makaronem.Kapustę przekładamy do oddzielnej miseczki, a wszystkie kawałki mięsa i warzyw wykładamy na duży talerz.
- Możecie też połączyć wszystkie składniki na jednym talerzu i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Przygotujcie się na bardzo obfity posiłek! ?
Słowo kluczowe chorizo, ciecierzyca, Cocido madrileño, Gulasz madrycki, kuchnia madrytu, madryt