Przepis na Migas Manchegas z La Manczy

Ilość porcji: 4

Przepis na Migas Manchegas z La Manczy

Migas to jedna z najbardziej tradycyjnych i popularnych potraw Kastylii La Mancza, której nazwa oznacza bułkę tartą lub okruchy, bo właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Jej różne odmiany możemy spotkać np. w Murcji (podawana zwykle w deszczowe dni) w Aragonii czy Andaluzji.

Potrawa przypominająca dzisiejsze Migas była spożywana na Półwyspie Iberyjskim już za czasów Imperium Rzymskiego, gdzie połamany / pokruszony chleb smażony był na tłuszczu z dodatkiem kawałków mięsa.

Kolejnym momentem historii, w którym napotkamy Migas, są czasy panowania Arabskiego, gdzie w XII wieku jadano okruchy chleba z gulaszem z mięsa jagnięcego. Danie było nawet rekomendowana przez andaluzyjskiego lekarza Avenzoara.

W kolejnych stuleciach potrawa pojawiała się coraz rzadziej na iberyjskich stołach.

Dzisiejsze Migas z chorizo i papryką wędzoną zawdzięczamy odkryciom Ameryki i sprowadzeniu papryki do Europy. Rozpowszechnienie papryki to z kolei zasługa mnichów z gminy La Vera (obszar Caseres w Extremadurze) i z Klasztoru Jeronimo de la Ñora. To w tych miejscach zaczęto wykorzystywać paprykę w XVII wieku m.in. do produkcji chorizo.

Przez kolejne stulecia potrawa znajdowała się na stołach rolników i wojskowych w obu Kastyliach, Murcji, Andaluzji i Extremadurze, którzy potrzebowali taniej, sytej i szybkiej do przyrządzenia strawy.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Total Time 40 minut

Składniki

  • 500 g czerstwego chleba
  • 250 ml wody
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g świeżego chorizo
  • 4 plastry świeżego boczku
  • 1 papryka choricero
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól
  • Pietruszka

Instrukcje

  1. Pokrój chleb w kostkę i włóż do miski. Dodaj do niej wody i soli a następnie zakryj ścierką. Pozostaw w lodówce na 1 h, co jakiś czas wymieszaj aby nie pozostało suchego chleba.
  2. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni z odrobiną oliwy. Po zrumienieniu dodaj pokrojone w plastry chorizo.
  3. Oczyść paprykę choricero, pokrój w kostkę i podsmaż z boczkiem i chorizo. Odstaw.
  4. Oczyść patelnię i nalej trochę oliwy z oliwek, rozgrzej i wrzuć obrane ząbki czosnku.
  5. Podsmaż prze chwilę aby nie przypalić czosnku a następnie wrzuć okruchy z czerstwego chleba. Stale mieszaj.
  6. Gdy się Migas się zezłoci dodaj chorizo ​​i boczek. Wszystko dobrze wymieszaj i rozgrzej.
  7. Możesz posypać natką pietruszki lub zaserwować wraz z sosem aioli.

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.