Przepis na Migas Manchegas z La Manczy
Adrian StojewskiMigas to jedna z najbardziej tradycyjnych i popularnych potraw Kastylii La Mancza, której nazwa oznacza bułkę tartą lub okruchy, bo właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Jej różne odmiany możemy spotkać np. w Murcji (podawana zwykle w deszczowe dni) w Aragonii czy Andaluzji.Potrawa przypominająca dzisiejsze Migas była spożywana na Półwyspie Iberyjskim już za czasów Imperium Rzymskiego, gdzie połamany / pokruszony chleb smażony był na tłuszczu z dodatkiem kawałków mięsa.Kolejnym momentem historii, w którym napotkamy Migas, są czasy panowania Arabskiego, gdzie w XII wieku jadano okruchy chleba z gulaszem z mięsa jagnięcego. Danie było nawet rekomendowana przez andaluzyjskiego lekarza Avenzoara.W kolejnych stuleciach potrawa pojawiała się coraz rzadziej na iberyjskich stołach.Dzisiejsze Migas z chorizo i papryką wędzoną zawdzięczamy odkryciom Ameryki i sprowadzeniu papryki do Europy. Rozpowszechnienie papryki to z kolei zasługa mnichów z gminy La Vera (obszar Caseres w Extremadurze) i z Klasztoru Jeronimo de la Ñora. To w tych miejscach zaczęto wykorzystywać paprykę w XVII wieku m.in. do produkcji chorizo.Przez kolejne stulecia potrawa znajdowała się na stołach rolników i wojskowych w obu Kastyliach, Murcji, Andaluzji i Extremadurze, którzy potrzebowali taniej, sytej i szybkiej do przyrządzenia strawy.
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Kastylia-La Mancha
Porcje 4
Składniki
- 500 g czerstwego chleba
- 250 ml wody
- 8 ząbków czosnku
- 200 g świeżego chorizo
- 4 plastry świeżego boczku
- 1 papryka choricero
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól
- Pietruszka
Instrukcje
- Pokrój chleb w kostkę i włóż do miski. Dodaj do niej wody i soli a następnie zakryj ścierką. Pozostaw w lodówce na 1 h, co jakiś czas wymieszaj aby nie pozostało suchego chleba.
- Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni z odrobiną oliwy. Po zrumienieniu dodaj pokrojone w plastry chorizo.
- Oczyść paprykę choricero, pokrój w kostkę i podsmaż z boczkiem i chorizo. Odstaw.
- Oczyść patelnię i nalej trochę oliwy z oliwek, rozgrzej i wrzuć obrane ząbki czosnku.
- Podsmaż prze chwilę aby nie przypalić czosnku a następnie wrzuć okruchy z czerstwego chleba. Stale mieszaj.
- Gdy się Migas się zezłoci dodaj chorizo i boczek. Wszystko dobrze wymieszaj i rozgrzej.
- Możesz posypać natką pietruszki lub zaserwować wraz z sosem aioli.
Słowo kluczowe Kastylia La Mancza, La Mancza, Manchegas, Migas, okruchy z chleba, zero waste