Hiszpańskie Smaki

Przepis na Migas Manchegas z La Manczy

Przepis na Migas Manchegas z La Manczy

Adrian Stojewski
Migas to jedna z najbardziej tradycyjnych i popularnych potraw Kastylii La Mancza, której nazwa oznacza bułkę tartą lub okruchy, bo właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Jej różne odmiany możemy spotkać np. w Murcji (podawana zwykle w deszczowe dni) w Aragonii czy Andaluzji.
Potrawa przypominająca dzisiejsze Migas była spożywana na Półwyspie Iberyjskim już za czasów Imperium Rzymskiego, gdzie połamany / pokruszony chleb smażony był na tłuszczu z dodatkiem kawałków mięsa.
Kolejnym momentem historii, w którym napotkamy Migas, są czasy panowania Arabskiego, gdzie w XII wieku jadano okruchy chleba z gulaszem z mięsa jagnięcego. Danie było nawet rekomendowana przez andaluzyjskiego lekarza Avenzoara.
W kolejnych stuleciach potrawa pojawiała się coraz rzadziej na iberyjskich stołach.
Dzisiejsze Migas z chorizo i papryką wędzoną zawdzięczamy odkryciom Ameryki i sprowadzeniu papryki do Europy. Rozpowszechnienie papryki to z kolei zasługa mnichów z gminy La Vera (obszar Caseres w Extremadurze) i z Klasztoru Jeronimo de la Ñora. To w tych miejscach zaczęto wykorzystywać paprykę w XVII wieku m.in. do produkcji chorizo.
Przez kolejne stulecia potrawa znajdowała się na stołach rolników i wojskowych w obu Kastyliach, Murcji, Andaluzji i Extremadurze, którzy potrzebowali taniej, sytej i szybkiej do przyrządzenia strawy.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Kastylia-La Mancha
Porcje 4

Składniki
  

  • 500 g czerstwego chleba
  • 250 ml wody
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g świeżego chorizo
  • 4 plastry świeżego boczku
  • 1 papryka choricero
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól
  • Pietruszka

Instrukcje
 

  • Pokrój chleb w kostkę i włóż do miski. Dodaj do niej wody i soli a następnie zakryj ścierką. Pozostaw w lodówce na 1 h, co jakiś czas wymieszaj aby nie pozostało suchego chleba.
  • Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni z odrobiną oliwy. Po zrumienieniu dodaj pokrojone w plastry chorizo.
  • Oczyść paprykę choricero, pokrój w kostkę i podsmaż z boczkiem i chorizo. Odstaw.
  • Oczyść patelnię i nalej trochę oliwy z oliwek, rozgrzej i wrzuć obrane ząbki czosnku.
  • Podsmaż prze chwilę aby nie przypalić czosnku a następnie wrzuć okruchy z czerstwego chleba. Stale mieszaj.
  • Gdy się Migas się zezłoci dodaj chorizo ​​i boczek. Wszystko dobrze wymieszaj i rozgrzej.
  • Możesz posypać natką pietruszki lub zaserwować wraz z sosem aioli.
Słowo kluczowe Kastylia La Mancza, La Mancza, Manchegas, Migas, okruchy z chleba, zero waste
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.