Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Adrian Stojewski
Jeden z popularniejszych Pintxos w Kraju Basków. Pintxo to baskijska alternatywa dla popularnych w całej Hiszpanii Tapas. Pintxo (bask.) lub Pincho (hiszp.) oznacza wykałaczkę, po, której to zazwyczaj odróżnimy czy tapas od pintxo. Wyobraźnia kulinarna nie zna granic, stąd też możecie tu spotkać setki przystawek , które często wyglądają jak małe dzieła sztuki.
Inny ciekawy przepis z Kraju Basków znajdziesz tu.
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 55 mins
Course Kraj Basków
Servings 10

Ingredients
  

  • 1 rulon koziego sera około 200 gramów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 bagietki
  • 1/2 łyżeczki soli

Instructions
 

  • 1. Obraną cebulę pokrój w paski tzw. Julienne i wrzuć na patelnię z trzema łyżkami oliwy z oliwek.
  • 2. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pozostaw na średnim ogniu przez 20 do 30 minut, aż cebula się karmelizuje
  • 3. Teraz pokrój 10 kromek chleba o grubości palca.
  • 4. Podgrzej patelnię na dużym ogniu i połóż na niej kromki chleba. Niech trochę brązowieją z każdej strony.
  • 5. Połóż plastry na tostach, a następnie rozłóż na niej karmelizowaną cebulę.
  • 6. Pokrój rulon z koziego sera na plastry o grubości 1 palca i wbij wraz z wykałaczką w każdą kromkę.
  • 7. Wstaw do piekarnika w temperaturze 180 ° C (pieczenie na dół i górę) i pozostaw, aż kozi ser zacznie się topić.
  • 8. Wyjmij tacę z piekarnika i rozłóż na talerzu. Możesz polać np. sosem z Pedro Ximenez.
Keyword cebula karmelizowana, kanapeczki, Kuchnia Baskijska, pinchos, Pintxos, ser kozi, Tapas, tosty
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »
Gambas al ajillo

Przepis na Gambas al ajillo

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą

Read More »