Hiszpańskie Smaki

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Ilość porcji: 10

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Jeden z popularniejszych Pintxos w Kraju Basków. Pintxo to baskijska alternatywa dla popularnych w całej Hiszpanii Tapas. Pintxo (bask.) lub Pincho (hiszp.) oznacza wykałaczkę, po, której to zazwyczaj odróżnimy czy tapas od pintxo. Wyobraźnia kulinarna nie zna granic, stąd też możecie tu spotkać setki przystawek , które często wyglądają jak małe dzieła sztuki.

Inny ciekawy przepis z Kraju Basków znajdziesz tu.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Total Time 55 minut

Składniki

  • 1 rulon koziego sera (około 200 gramów)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 bagietki
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje

    1. Obraną cebulę pokrój w paski tzw. Julienne i wrzuć na patelnię z trzema łyżkami oliwy z oliwek.

    2. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pozostaw na średnim ogniu przez 20 do 30 minut, aż cebula się karmelizuje

    3. Teraz pokrój 10 kromek chleba o grubości palca.

    4. Podgrzej patelnię na dużym ogniu i połóż na niej kromki chleba. Niech trochę brązowieją z każdej strony.

    5. Połóż plastry na tostach, a następnie rozłóż na niej karmelizowaną cebulę.

    6. Pokrój rulon z koziego sera na plastry o grubości 1 palca i wbij wraz z wykałaczką w każdą kromkę.

    7. Wstaw do piekarnika w temperaturze 180 ° C (pieczenie na dół i górę) i pozostaw, aż kozi ser zacznie się topić.

    8. Wyjmij tacę z piekarnika i rozłóż na talerzu. Możesz polać np. sosem z Pedro Ximenez.

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Skip to Recipe