Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Ilość porcji: 10

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Jeden z popularniejszych Pintxos w Kraju Basków. Pintxo to baskijska alternatywa dla popularnych w całej Hiszpanii Tapas. Pintxo (bask.) lub Pincho (hiszp.) oznacza wykałaczkę, po, której to zazwyczaj odróżnimy czy tapas od pintxo. Wyobraźnia kulinarna nie zna granic, stąd też możecie tu spotkać setki przystawek , które często wyglądają jak małe dzieła sztuki.

Inny ciekawy przepis z Kraju Basków znajdziesz tu.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Total Time 55 minut

Składniki

  • 1 rulon koziego sera (około 200 gramów)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 bagietki małej
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje

    1. Obraną cebulę pokrój w paski tzw. Julienne i wrzuć na patelnię z trzema łyżkami oliwy z oliwek.

    2. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pozostaw na średnim ogniu przez 20 do 30 minut, aż cebula się karmelizuje

    3. Teraz pokrój 10 kromek chleba o grubości palca.

    4. Podgrzej patelnię na dużym ogniu i połóż na niej kromki chleba. Niech trochę brązowieją z każdej strony.

    5. Połóż plastry na tostach, a następnie rozłóż na niej karmelizowaną cebulę.

    6. Pokrój rulon z koziego sera na plastry o grubości 1 palca i wbij wraz z wykałaczką w każdą kromkę.

    7. Wstaw do piekarnika w temperaturze 180 ° C (pieczenie na dół i górę) i pozostaw, aż kozi ser zacznie się topić.

    8. Wyjmij tacę z piekarnika i rozłóż na talerzu. Możesz polać np. sosem z Pedro Ximenez.

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.