
Przepis na Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada
Adrian StojewskiJeden z popularniejszych Pintxos w Kraju Basków. Pintxo to baskijska alternatywa dla popularnych w całej Hiszpanii Tapas. Pintxo (bask.) lub Pincho (hiszp.) oznacza wykałaczkę, po, której to zazwyczaj odróżnimy czy tapas od pintxo. Wyobraźnia kulinarna nie zna granic, stąd też możecie tu spotkać setki przystawek , które często wyglądają jak małe dzieła sztuki. Inny ciekawy przepis z Kraju Basków znajdziesz tu.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 40 minuty minut
Łączny czas 55 minuty minut
Rodzaj Kraj Basków
Porcje 10
Składniki
- 1 rulon koziego sera około 200 gramów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 bagietki
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje
- 1. Obraną cebulę pokrój w paski tzw. Julienne i wrzuć na patelnię z trzema łyżkami oliwy z oliwek.
- 2. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pozostaw na średnim ogniu przez 20 do 30 minut, aż cebula się karmelizuje
- 3. Teraz pokrój 10 kromek chleba o grubości palca.
- 4. Podgrzej patelnię na dużym ogniu i połóż na niej kromki chleba. Niech trochę brązowieją z każdej strony.
- 5. Połóż plastry na tostach, a następnie rozłóż na niej karmelizowaną cebulę.
- 6. Pokrój rulon z koziego sera na plastry o grubości 1 palca i wbij wraz z wykałaczką w każdą kromkę.
- 7. Wstaw do piekarnika w temperaturze 180 ° C (pieczenie na dół i górę) i pozostaw, aż kozi ser zacznie się topić.
- 8. Wyjmij tacę z piekarnika i rozłóż na talerzu. Możesz polać np. sosem z Pedro Ximenez.
Słowo kluczowe cebula karmelizowana, kanapeczki, Kuchnia Baskijska, pinchos, Pintxos, ser kozi, Tapas, tosty